Közélet

Cséfalvay: még több k+f projektet!

Cséfalvay: még több k+f projektet!

2011. július 8., péntek
Cséfalvay: még több k+f projektet!

Az Európai Unió a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre a világban zajló, kiélezett versenyképességi és technológiai verseny miatt, az EU a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban várhatóan 80 milliárd eurót fordít k+f projektekre - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: Magyarország az EU-elnökség után, ez év július elsején átvette az EUREKA elnökségi feladatait egy évre. Az 25 éves szervezet olyan kormányok közötti együttműködés, amely az innovációt, az új tudásra épülő gazdasági növekedést hívatott támogatni. Az EUREKA az elmúlt 25 év alatt mintegy 4.000 projektet támogatott, a fejlesztések együttes értéke hozzávetőleg 30 milliárd eurót ér el - tette hozzá. Rámutatott: a napjainkban zajló gazdasági-pénzügyi válság és az Ázsiában, különösen Kínában tapasztalható gyors gazdasági növekedés következtében Európa versenyképessége folyamatosan gyengült. A magyar uniós elnökség ezért egyik céljának az Európai Unió versenyképességének növelését tűzte ki, ehhez a gazdasági növekedést kell erőteljesebbé tenni, amihez elengedhetetlenül szükség van az innovációra. Európának a nemzetközi szintéren a pozíciói megőrzéséhez, jövőbeni helyzetének javításához szüksége van arra, hogy a mostaninál többet költsön kutatás-fejlesztésre - utalt rá az államtitkár. Arról szólt, hogy a k+f tevékenységbe minél jobban be kell vonni a kis- és közepes vállalkozásokat is, mert e cégeknek jelentős szerepük lehet az új munkahelyek megteremtésében. Kérdésre válaszolva elmondta: a magyar kormány azt tervezi, hogy már a jövő év január elsejétől jelentős adókönnyítésben részesíti a kutatás-fejlesztésre nagyobb összegeket fordító cégeket. Az elképzelés az, hogy az erre fordított összegeket a cégek a fizetendő adóból írhatnák le, eddig a kutatás-fejlesztésre költött pénzeket a társasági adóból vonhatták le a vállalkozások.

Erdő Sándor,

az EUREKA szervezetet irányító, úgynevezett magas szintű munkacsoport elnöke elmondta: az alapításkori 18 tagországgal szemben most 39 állam tagja a nemzetközi szervezetnek és az Európai Bizottság. Kiemelte: a magyar EUREKA elnökség alatt szeretnék felvenni Kanadát új tagországként a szervezetbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.