Kultúra

Az "időtlen" Víg özvegy a szegedi Dóm téren + VIDEÓ, FOTÓK

Az "időtlen" Víg özvegy a szegedi Dóm téren + VIDEÓ, FOTÓK

2011. július 7., csütörtök
Az "időtlen" Víg özvegy a szegedi Dóm téren + VIDEÓ, FOTÓK
Igazi közönségkedvencekkel, monumentális díszletek között állítja színpadra a nyolcvanéves Szegedi Szabadtéri Játékok idei második produkciójaként Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb operettjét, A víg özvegyet Kozma Péter rendező. A San Diegóban élő művész a darab csütörtöki közönségtalálkozóján elárulta, hogy a szabadtéri játékok hangulata már gyermekkorában megfertőzte, amikor több nyarat is a Tisza-parti városban töltött, édesapja pedig statisztaként is részese volt a játékoknak. Kozma Péter az elmúlt tizenöt esztendőben csak operát rendezett, így különleges kihívás számára Lehár nagyoperettjének színpadra állítása. A rendező szerint a két műfaj között komoly különbségek vannak, a táncos jelenetek és a prózai részek a megszokottól eltérő megoldásokat igényelnek az operához szokott művészektől. Ugyanakkor az emberi kapcsolatok változását követő darab cselekménye nem sokban különbözik egy operáétól. A darab történetének alapját a gazdasági krízis adja: egy elképzelt dél-kelet európai országnak, Pontevedronak az államcsőd elkerülése érdekében szüksége van a dúsgazdag özvegy, Hanna vagyonára.
Parádés szereposztásra számíthatnak A víg özvegy nézői: olyan népszerű színészeket sikerült megnyerni a produkcióba mint Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit, Földes Tamás és Szacsvay László. Az operaénekesek közül Herczenik Anna, Keszei Bori, Boncsér Gergely, Gárdai Gábor és Kálmán Péter kápráztatja el a nézőket.
"Úgy szerettünk volna maiak lenni, hogy ne mondjuk ki azt, hogy 2011-ben vagyunk, ugyanakkor megpróbáltunk kiírtani a darabból minden olyan nagyon poros időszakra vonatkozó jelzést, ami az 1900-as évekre utalna konkrétan. Azt akartuk hansúlyozni, hogy a darab időtlen" - összegzett Kozma Péter. A nagyoperett címszerepét Herczenik Anna játssza. Az operaénekesnek - mint mondta - a legnehezebb feladatot a prózai részek hangjának megtalálása jelentette. Minden térhez alkalmazkodni kell, kialakítva egy megfelelő kifejezésmódot - fogalmazott a Dóm téri színpaddal kapcsolatban a művésznő. Az "összművészeti" produkció izgalmas, új feladatot jelent számára, annak ellenére is, hogy két esztendeje Kaposvárott már alakította Hannát. Beslin Anita moderátor kérdésére azt is elmondta, alapvetően ugyanúgy viszonyul a szerephez, mint korábban, de mellette észrevesz olyan finomságokat is az operettben, amelyek két éve még nem ragadták meg. A bonviván Danilo szerepében Kálmán Pétert láthatja a közönség a július 15-i premieren és az azt követő három előadáson. A húsz éve csak operaszerepeket éneklő művész elárulta: élvezi a feladatot, különösen a csaknem három hete tartó próbák sorát, melyeken Bajor Imre és Haumann Péter tökélyre fejlesztenek egy-egy poént. A Fogadalmi templom előtt már szinte kész a Jászai Mari-díjas Zeke Edit tervezte díszlet, melynek központi eleme az oldalára dőlt Eiffel-torony, amely legmagasabb pontja így is 12 méter magas. A víg özvegy (Die lustige Witwe) Lehár Ferenc első nagy sikere volt, ez alapozta meg később nemzetközi hírnevét. A darab ősbemutatójára 1905. december 30-án került sor a bécsi Theater an der Wienben. A darab librettóját Victor Léon és Leo Stein írta Henri Meilhac 1861-es, Az attasé című vígjátéka alapján, a Dóm téri csillagtetős színpadon Mérei Adolf fordításában hangzik fel a háromfelvonásos nagyoperett. Nézze meg a Szegedi Szabadtéri Játékok videóját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.