Gazdaság

A szerbiai és magyar vállalkozókat segíti a PACCLE projekt

A szerbiai és magyar vállalkozókat segíti a PACCLE projekt

2011. július 7., csütörtök
A szerbiai és magyar vállalkozókat segíti a PACCLE projekt

Az Európai Unió számára mindig is fontos volt, hogy tagországai társadalmi, gazdasági és területi szempontból kiegyensúlyozottan fejlődjenek, a területi különbségek csökkenjenek. Ennek érdekében indította el az Európai Bizottság a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programot is, amely hét éven át – 2007 és 2013 között – összesen 50,1 millió euró közösségi támogatást nyújt olyan programok megvalósítására, amelyek erősítik a határmenti kapcsolatokat, együttműködéseket. Ebben az időszakban a szomszédos országokkal közös programok kidolgozására lehet pályázatokat benyújtani.

Az uniós támogatással Partnership Centre for Clusters and Enterprises (PACCLE) elnevezéssel valósít meg projektet a Szabadkai Szabadegyetem, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft., valamint a Dél-alföldi Régióért Nonprofit Közhasznú Kft. A projekt célcsoportját Csongrád, Bács-Kiskun megye, illetve Észak-Bácska, Dél-Bácska, Nyugat-Bácska, Észak-Bánát és Közép-Bánát működő exportorintált klaszterei alkotják, valamint azon vállalkozások, amelyek partnerséget keresnek azonos ágazatbeli szereplőkkel. A Szabadkai Szabadegyetem Partnerségi Központot hoz létre, amely az érintett magyar és szerb térségek kis- és középvállalkozói számára olyan szakmai-képzési központként működik, amely hozzájárul a térség vállalkozói közötti együttműködés és közös fejlesztések intenzív növekedéséhez. A központ feladata elősegíteni a közös termelést, értékesítést, illetve közös szolgáltatások igénybevételét, valamint közös fejlesztéseket, beruházásokat eredményező vállalkozói hálózatok, klaszterek kialakítását és fenntartását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.