Közélet

A nagyobb vasútállomásokon vizet osztanak

A nagyobb vasútállomásokon vizet osztanak

2011. július 14., csütörtök
A nagyobb vasútállomásokon vizet osztanak

A hőség miatt a MÁV csütörtöktől tizenegy nagyobb vasútállomáson és az étkezőkocsikban ásványvizet biztosít a vonattal utazóknak; emellett folyamatosan mérik a sínek hőmérsékletét.

A vasúttársaság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a három budapesti főpályaudvaron és nyolc nagyobb vidéki állomáson - miskolci, szegedi, szombathelyi, debreceni, pécsi, szolnoki, nagykanizsai, nyíregyházi - a MÁV dolgozói a peronon osztják az ásványvizet a készlet erejéig. Ez naponta több mint harmincezer palackot jelent. Mint hozzátették, a vonatokon az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet, vagy a jegyvizsgáló tud segítségképpen információval szolgálni. Utaltak arra, hogy a napokban tartják Szolnokon az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT), emiatt is nagyobb utasforgalomra számít a vasúttársaság, ezért több kocsival megerősített szerelvények is közlekednek ezen a vonalon vasárnapig. A közlemény szerint a MÁV a hőség miatt folyamatosan ellenőrzi a sínek hőmérsékletét a kritikus pontokon. Ha az eléri vagy meghaladja a 45 Celsius-fokot, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, 50-60 foknál ugyanis a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a közlekedés biztonsága érdekében sebességkorlátozást rendelnek el. A nagy meleg hatására a felső vezetékek megnyúlnak, emiatt vezetékszakadásra, áramszedőtörésre is számítani lehet. A karbantartó ügyeletesek folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák az esetleges hibákat. A szabadban dolgozó vasutasok számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosítanak. Rendkívüli helyzet esetén pedig az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe - tette hozzá a MÁV.

Paller Judit

megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa korábban az MTI-nek azt mondta: csütörtökön ismét megdőlhetnek a melegrekordok és megint extrém erős UV-B sugárzás várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.