Gazdaság

A lakosságnak pénzkérdés az energiatakarékosság

A lakosságnak pénzkérdés az energiatakarékosság

2011. július 7., csütörtök
A lakosságnak pénzkérdés az energiatakarékosság

A lakosság számára az energiatakarékosság anyagi kérdés, de sokan nem rendelkeznek megfelelő információval a lehetőségekről - állapítja meg a Prímagáz személyes megkérdezéssel reprezentatív mintán végzett felmérése.

A legnagyobb belföldi propán-butángáz forgalmazó cég kutatásában megkérdezettek 30 százaléka nem is foglalkozott az energiatakarékosság gondolatával - közölte a társaság az MTI-vel. Akik igen, azok közül 41,8 százalék nem tett érte semmit és csak 28,7 százaléka végzett már valamilyen energiatakarékossági korszerűsítést. A kutatás ezerkétszáz fős reprezentatív mintán végezték a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) irányadó kvótái alapján. Az energetikai korszerűsítés formái közül a nyílászárók cseréje szerepel az élen, pedig - a Prímagáz megállapítása szerint - ez önmagában gyakran kevesebb energia-megtakarítást jelent, mint azt az emberek gondolnák. A külső falak szigetelése 42,7 százalékkal szerepel, a fűtési rendszer korszerűsítése 25,9 százalékkal a harmadik. Az alternatív energiahordozókat pedig a megkérdezettek mindössze 1,7 százaléka használta fel. Túl sokba kerülne bármilyen átalakítás a megkérdezettek 70 százaléka szerint, s - hívja fel a figyelmet az ellentmondásra a kutatás - pont azok nem áldoznak az energiatakarékosságra, akiknek leginkább szükségük lenne a spórolásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.