Közélet

Tovább vizsgálódnak – a civileket nem nyugtatta meg Kalmár interpellációja

Tovább vizsgálódnak – a civileket nem nyugtatta meg Kalmár interpellációja

2011. július 1., péntek
Tovább vizsgálódnak – a civileket nem nyugtatta meg Kalmár interpellációja

A Kossuth Lajos sugárút 29. szám alatt található egykori Magyar Honvédelmi Szövetség irodaháza körül csak nem csillapodnak a kedélyek. Az épület lakóinak tulajdonjogi viszonyai annyira összegubancolódtak – kibogozásukra portálunk is több alkalommal kísérletet tett –, hogy ember legyen a talpán, aki igazságot tud tenni a civilek, az önkormányzat, az állam és a vállalkozók évek óta húzódó vitájában.

Az ügy hullámai eljutottak a rendőrségre, az adóhivatalba, sőt

Kalmár Ferenc

KDNP-s országgyűlési képviselő még a Parlamentben is interpellált, mindhiába. Továbbra sem oldódott meg semmi, a kibékíthetetlen érdekellentétek megmaradtak. Az irodaház 10 éve társasházként működik, ahol az államnak (ott vannak az állami vagyonkezelő irodái), a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-nek, a civil szervezeteknek (már amelyik még ott maradt, és nem vásárolták meg irodáikat) meg a magáncégeknek, a Victoria Autósiskolának és a Tiszabusz Kft.-nek tulajdonjoga van. A civilek azt nehezményezik, az önkormányzat, az állam és a két magáncég összejátszik ellenük, és arra kényszeríti őket, hogy az elidegenítési tilalom ellenére adják el nekik irodahelyiségeiket. Főleg az eleinte csak bérlőként jelentkező két magáncég vagyona gyarapodott jelentősen az évek során. Úgy sikerült elüldözniük és ellehetetleníteniük a civileket, hogy vállalhatatlan mértékben megemelték számukra a közös költséget, miközben nem tették nekik lehetővé, hogy bepillantsanak az elszámolásokba. A civilek közül többen attól tartanak, hogy évek óta velük fizettetik meg a közös költség rájuk eső részét is. Kalmár Ferenc a nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult. Levelében felvázolta a társasházban uralkodó állapotokat, hogy az autósiskola pénzügyi elszámolás nélkül sarcolja a civileket meg az államot, továbbá furcsa ingatlancserékkel, fiktívnek tűnő ügyeskedésekkel egyre nagyobb tulajdoni hányadot szerez a házban, és maffiamódszerekkel elüldözi az ott székelő civil szervezeteket, alapítványokat. A vagyonvesztés mértéke a képviselő szerint a 100 milliós nagyságrendet is elérheti.

Fónagy János

államtitkár válaszából kiderül, a két magáncég adásvétellel jutott az irodákhoz, a korábban indított rendőrségi eljárás bűncselekmény hiányában megszűnt csakúgy, mint a társasház ellen indított per. Az adóhatóság is hiába vizsgálódott, nem talált semmit. Az államtitkár azt javasolja, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a civilek támogatásával válasszanak közös képviselőt, amely iránt mindannyian bizalommal lesznek, így a civilek is nagyobb szerephez juthatnak a társasház ellenőrzésében. Kalmár Ferenc a SZEGEDma.hu-nak megerősítette, borzasztóan szövevényes ügyről van szó, ezért az önkormányzat által létrehozott bizottság sem jutott még eredményre, azonban nem adják fel: a vizsgálat tovább folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.