Közélet

83 milliárdot spórolna az OEP

83 milliárdot spórolna az OEP

2011. július 16., szombat
83 milliárdot spórolna az OEP

Szeptember végéig kell elkészülnie a részletes intézkedési tervnek, ami alapján jövőre 83 milliárd forintot takarít meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - nyilatkozta a Népszabadság szombati számában Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója.

A főigazgató asszony - megjegyezve, hogy az OEP végrehajtója és nem formálója az egészségpolitikának - azt mondta: "most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel ...". Az OEP az idén mintegy 30 milliárd forinttal kevesebbet költhet gyógyszer-ártámogatásra és táppénzre, mint tavaly. Az első fél évben a gyógyszerkasszában időarányosan 18 milliárd forinttal több lett a támogatási kiadás, mint lehetne. A várható változtatásokról

Sélleiné Márki Mária

a Népszabadságban többek között az eredményalapú támogatási rendszer bevezetéséről beszélt. A nagyon drága és ritka betegségek esetében az első néhány kezelést a gyártó finanszírozná, és azt a biztosító csak akkor folytatná, ha gyógyul a beteg. Ezen az elven alapul az is, hogy a meglévő, hosszan tartó betegségek terápiáját időszakonként felülvizsgálnák azért, hogy megismerjék annak eredményét. Ezért a tervek szerint a kórházak nem csak arról adnak majd tájékoztatást az egészségbiztosítónak, hogy hány milyen ellátást végeztek el, hanem arról is, hogy pontosan milyen készítményeket kapott a beteg és hogyan változtak laboreredményei vagy egyéb paraméterei. Mindezt úgy kell megoldani - mondta a Népszabadságnak az OEP főigazgatója -, hogy az orvosok adminisztrációja ne növekedjen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.