Közélet

Újjáalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub + VIDEÓ

Újjáalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub + VIDEÓ

2011. június 17., péntek
Újjáalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub + VIDEÓ

Újjáalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a Szent-Györgyi Albert nevét viselő, legnagyobb hazai Rotary Klub; a szegedi székhelyű jótékonysági szervezet az elmúlt két évtizedben mintegy 200 millió forinttal segítette a rászorulókat – közölte Farkas András elnök pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

A Magyarországon harmadikként Szegeden 1928-ban alakult Rotary Klub. A szervezet munkájában a mai névadó Szent-Györgyi Albert mellett részt vett többek között Móra Ferenc is – mondta az elnök a jubileum alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A szegedi rotaristák az újjáalakulásban is harmadikak voltak: a klubélet 1991-ben indult újra a Tisza-parti városban. Ma az ötvenöt fős tagsággal rendelkező Szent-Györgyi Albert Rotary Klub a negyvenhat hazai szervezet közül a legnagyobb és egyik leghatékonyabban működő – tudatta Farkas András. A klub a szervezet alapelveinek megfelelően elsősorban közvetlen környezetében végez jótékonysági tevékenységet, de több országos és nemzetközi akcióhoz is csatlakozott. Az elmúlt húsz évben a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub mintegy 200 millió forinttal - közvetlen anyagi támogatással, természetbeni adományokkal és személyesen végzett munkával – segítették a rászorulókat – közölte az elnök.

Bozsó Miklós

titkár elmondta, 2006-ig – amíg a hasonló kormányzati program el nem indult – a klub tagjai tizenöt éven át harmincöt iskolában fedezték intézményeként egy-két rászoruló gyermek étkeztetését. A szervezet által alapított Szent-Györgyi Albert-ösztöndíj évente nyolc rászoruló és tehetséges középiskolásnak és négy egyetemistának nyújt támogatást tanulmányai folytatásához. Nyáron immár kilencedik alkalommal szervezi meg a klub nyári táborát, ahol harminc magyarországi, vajdasági és erdélyi gyereket látnak vendégül. Az akadálymentesítés a szegedi rotaristák egyik kiemelt tevékenységi területe: 2005-ben nemzetközi összefogással tették kerekesszékkel közlekedők számára is megközelíthetővé a Fogadalmi templomot. Az elmúlt években pedig a Tisza-parti város két iskolájának akadálymentesítését tervezték meg, melyet az önkormányzat pályázati forrásból meg is valósított. Az országos programok közül a titkár a Gift of life elnevezésűt emelte ki, ennek köszönhetően 6-8 éves határon túli magyar gyerekek – idén nyolc páciens - életmentő szívműtétjét végzik el az Országos Kardiológiai Intézetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.