Bulvár

Több mint kétszázan haltak meg eddig az idén az utakon

Több mint kétszázan haltak meg eddig az idén az utakon

2011. június 8., szerda
Több mint kétszázan haltak meg eddig az idén az utakon

Több mint kétszázan haltak meg az utakon eddig az idén közlekedési balesetben, ugyanakkor mind a halálos balesetek, mind összességében a közlekedési balesetek száma alacsonyabb volt a tavalyinál az év első öt hónapjában – erről Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A rendőrség által összegyűjtött előzetes – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő - adatok szerint 2011. január 1. és május 31. között 5.592 személyi sérüléses közúti baleset történt, míg tavaly az év első öt hónapjában ez a szám 5.659 volt. A két időszakot összehasonlítva a halálos balesetek száma 15 százalékkal, 231-ről 196-ra csökkent, a balesetekben tavaly május végéig 255-en vesztették életüket, az idén 212-en. Jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma is, a tavalyi 643-mal szemben az idén május 31-ig 484 ilyen baleset történt. Nem változott azonban a főbb baleseti okok aránya: továbbra is a gyorshajtás miatt történik a legtöbb baleset, ezt követi az elsőbbségadási jog megsértése, majd a kanyarodási szabályok megszegése. A közúti balesetek túlnyomó részét a személyautó-vezetők okozták, második helyre azonban a kerékpárosok kerültek. Utóbbiakkal kapcsolatban az osztályvezető megjegyezte, hogy még mindig sokan ülnek ittasan kerékpárra, s a statisztika azt bizonyítja: ezen a területen még van mit tenniük. Arra a kérdésre válaszolva, minek köszönhető az, hogy folyamatosan javul a baleseti statisztika,

Kiss Csaba

azt mondta: a 2008 óta történt jogszabályi változások és szigorítások révén a járművezetők többsége belátta, hogy másra is lehet költeni azt a pénzt, amit a szabályszegésért kiszabhatnak rájuk. Hozzátette: szerinte ennek köszönhető, hogy például az autópályákon sem látni annyi "őrült autóst", mint korábban. Kiss Csaba arról is beszélt, hogy még az idén 400 elektronikus alkoholszonda beszerzését tervezi a rendőrség, a közbeszerzési eljárás folyamatban van. Az MTI kérdésére kifejtette: ezek a készülékek már a bíróság előtt is hitelesített adatokat mutatnak, a kézi berendezésekkel a járőrautókat fogják felszerelni. Kitért arra, hogy júliustól emelkednek a közlekedési szabályszegések büntetési tételei, de erről a későbbiekben tájékoztatják részletesen a közvéleményt, mivel bizonyos részletszabályok megalkotása még folyamatban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.