Egészség

Szerbiában 300 ezren küzdenek pszichiátriai problémákkal

Szerbiában 300 ezren küzdenek pszichiátriai problémákkal

2011. június 8., szerda
Szerbiában 300 ezren küzdenek pszichiátriai problémákkal

A legutóbbi szerbiai felmérések szerint 300 ezer embernél diagnosztizáltak valamilyen pszichiátriai megbetegedést. Az egészségügyi statisztika szerint Szerbia minden 25. lakosánál, azaz a lakosság egynegyedénél állapítható meg valamilyen mentális betegség – olvasható a Vajdaság.ma hírportálon.

Lehet tehát valami igazság abban a graffitiben, ami egy belgrádi épület falán olvasható: „Aki itt még nem bolondult meg, az nem normális.” A pszichiátriai intézetekben jelenleg 4000 beteget kezelnek. A szakemberek képzése nem megoldott, ebből adódóan közülük kevesen rendelkeznek elegendő tapasztalattal a pszichiátriai betegek korszerű és hatékony gyógyításához, derül ki a felmérésből. Elterjedt a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos negatív médiamegítélés is. Az ilyen betegeket általában agresszívként mutatják be, holott a kutatások azt bizonyítják, gyakrabban válnak áldozatokká, mintsem elkövetőkké.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.