Közélet

Szép jövőt jósol Sanghaj és Szeged együttműködésének a kínai küldöttség

Szép jövőt jósol Sanghaj és Szeged együttműködésének a kínai küldöttség

2011. június 22., szerda
Szép jövőt jósol Sanghaj és Szeged együttműködésének a kínai küldöttség

Tizenhat tagú magas rangú kínai delegáció érkezett Szegedre. Botka László polgármester és Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke fogadta Liu Jungenget, a Sanghaji Népi Gyűlés (Parlament) Állandó Bizottságának elnökét és kíséretét, a politikai, gazdasági szakemberekből álló küldöttséget.

Botka László

hangsúlyozta, 2008-ban egy együttes kínai-magyar kormányülés és az ezt követő közös döntés után kezdték kiépíteni a Sanghaj és Szeged közötti kapcsolatokat. Városunk örömmel fogadta annak lehetőségét, hogy a világ egyik legmeghatározóbb gazdasági központjával működjön együtt.

Liu Jungeng

a legmagasabb rangú tisztségviselő, akit Szegeden köszönthetünk. A mai tárgyaláson összefoglalták, milyen lehetőségeket látnak a tudományos, oktatási, gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésében. A vendégküldöttség vezetője elmondta, már 4 napja vannak Magyarországon. Sanghaj hatalmas, nyitott város, amely a világ minden baráti országával szeretne együttműködni. Liu Jungeng külön köszönetet mondott

Ujhelyi Istvánnak

, hogy elhozta őket Szegedre, ahol új barátokkal ismerkedhetnek meg. A delegáció programjának előkészítésekor nem szerepelt szegedi látogatás, de miután az Országgyűlés alelnöke beszámolt nekik a város lehetőségeiről, megváltoztatták az elsődleges útitervet. A vendégek úgy vélik, a két város együttműködésének gyönyörű jövője van, különösen az egyetem, az orvostudomány a gyógyszerészet és a tudományos kutatómunka kínál kiváló lehetőségeket.

A kínaiak megtanulják Szegedet

A delegáció mindössze néhány órát töltött városunkban, délután 5-kor már utaznak is haza. "Szeged egy vaskos könyv, ma csak az első oldalát nyitottuk fel" - fogalmazott Liu Jungeng. Hozzátette: a jövőben oldalról-oldalra haladva meg fogják tanulni Szegedet. Ujhelyi István az újságíróknak elmondta, kínai-magyar diplomáciai nagyüzem van a héten Magyarországon. Hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy Kína és Magyarország kapcsolata a baráti jelzőn túl stratégiai, partneri viszonyminősítést kaphasson. Az előző kormányzat idején ellátogatott hozzánk a kínai államelnök, ami komoly folyamatokat indított el, majd 24 év után először keresi fel Magyarországot a héten a kínai miniszterelnök - hangsúlyozta a politikus. Ujhelyi meggyőzte a vendégeket, látogassanak el Szegedre, találkozzanak a polgármesterrel, az egyetem rektorával, és próbáljanak előrébb lépni. Ma több egyességet is kötöttek, ami kétségtelenül fontos lesz Szeged jövőjének vonatkozásában. Egészen biztos, hogy egyetemek közötti megállapodásra is kerül sor. A kínai küldöttség tagjai közül több olyan vezető van, akinek reszortja lesz a következő időszakban a Szegeddel kapcsolatos ügyek intézése. Ez nem csupán cserediák-kapcsolatot jelent, hanem kutatás-fejlesztési programokban való együttműködést. A kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak, a magas tudást igénylő iparágaknak Sanghaj az egyik központja, ezért Szegednek a kínai együttműködés óriási távlatot nyithat. A vendégek megismerkedtek a város logisztikai parkjával, azokkal a lehetőségekkel, amelyek a kínai cégek a Balkán és Nyugat-Európa felé való terjeszkedésének bázisát adhatják. Liu Jungeng megbízta a küldöttség egyik tagját, a sanghaji külügyi hivatal vezetőjét, hogy a szegedi kapcsolatot gazdasági, kulturális, egyetemi és diplomáciai téren mostantól gyorsítsa fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.