Közélet

Sikeres félévet zárt a Kormányhivatal + FOTÓK

Sikeres félévet zárt a Kormányhivatal + FOTÓK

2011. június 29., szerda
Sikeres félévet zárt a Kormányhivatal + FOTÓK
A fél éve működő Csongrád Megyei Kormányhivatal eddig jól vizsgázott: a korábban különálló szervezeti egységek közös irányításával a dologi és működési kiadások várhatóan 25%-kal csökkenthetők, ami éves szinten több mint 250 millió forintos megtakarítást jelent. A szolgáltató szemléletű ügyintézésben a megyei Kormányablakok élen járnak: több mint hatezer ötszáz állampolgár kereste fel eddig az ügyfélszolgálatot, a munkatársak pedig mintegy 7500-féle ügyet intéztek. A kormányhivatalok létrehozásának célja az ügyfélközpontú, egyszerű és olcsó szervezeti működés, vagyis a „jó állam” megteremtése volt - helyben. Délelőtt online-interjúval – egy órán át a Kormányhivatal honlapján keresztül válaszolt a lakosság kérdéseire –, délben pedig sajtó-nyilvános vezetői értekezlettel és kormánymegbízotti dicséretek átadásával adott számot a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, B. Nagy László az első félévében végzett munkáról. A kormánymegbízott a lakosságot és a szervezet vezetőit egyaránt tájékoztatta az államigazgatás átalakítása során eddig szerzett tapasztalatokról. Szólt a működési költségek terén jelentkező hiányról, ami a tavalyi tervezési problémákból adódóan elsősorban a dologi kiadásokat, tehát a működtetéssel kapcsolatos kiadásokat érintette. Közel egymilliárd forintnyi hiányról van szó, ezt kell a hivatal tisztségviselőinek ledolgozniuk. Valószínűleg költségvetési pluszforrásokra lesz szükség zavartalan működésük biztosításához. Hogy pontosan mekkora összegről van szó, az majd akkor derül ki, ha befejezik a még két hátralévő szakigazgatási szerv vagyonátadását, és valódi mérleget tudnak készíteni. A jelenlegi becslések szerint 12,5-13 milliárd forint az egész országra vonatkoztatható hiányösszeg, ami a tavalyi költségvetési tervezés okán hiányzik a rendszerből. A kormánymegbízott nem tud olyan hivatalról az országban, amely nem küzdene hasonló gondokkal.

Tovább bővül a Kormányhivatal hatásköre

B. Nagy László szólt a készülő önkormányzati, egészségügyi és oktatási törvények, a munkavédelmet, munkafelügyeletet, munkaegészségügyet érintő jogszabályok változásáról, az új közmunkaprogramról. Még senki sem ismeri ezek mértékét, azt azonban sejteni lehet, hogy az állami feladatokat egyre inkább a kormányhivatalok veszik majd át, tehát tovább bővül a hatáskörük. Ilyképpen létszámleépítésektől sem kell tartani. Még mindig rengeteg párhuzamosság tapasztalható a rendszerben, ezért a Kormányhivatal ez úton is felszólította dolgozóit, jelezzék, ha ellentmondást vagy értelmetlen szabályozást találnak, tapasztalnak a paragrafusok erdejében. Az államigazgatás nem fog megváltozni, ha a közigazgatás nem jelzi, mi az, ami sürgős módosításra szorul. Az első kormánytisztviselői nap alkalmából a kormánymegbízott három olyan ügyintézőt részesített dicséretben, akik több éve példaértékű odaadással végzik feladatukat saját szakterületükön: Borka Zoltán az Igazságügyi Hatóság, Mező Tamásné az Oktatási Főosztály és Orvosné Bánvölgyi Éva, a Munkaügyi Központ munkatársa kiemelkedő szakmai munkájukért részesült elismerésben. B. Nagy László minden dolgozónak megköszönte áldozatos munkáját és kellemes pihenést kívánt nekik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.