Közélet

Schmitt: Az anyanyelv védelme elsődleges feladat

Schmitt: Az anyanyelv védelme elsődleges feladat

2011. június 18., szombat
Schmitt: Az anyanyelv védelme elsődleges feladat

Soha ilyen szép és gazdag nem volt a magyar nyelv, mint most, ugyanakkor a magyar nyelv bajban van, mint általában minden nyelv - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Széphalmon, a magyar nyelvi szervezetek összefogásával megrendezett első anyanyelvi juniálison szombaton.

A nyelvújító

Kazinczy Ferenc

egykori birtokán, a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában tartott rendezvényen a köztársasági elnök úgy fogalmazott: az egyszerűsítések, a gyerekek olvasástól való elfordulása, az sms-ek, az internet világa miatt kerül bajba a nyelv jószerivel mindenütt. És ez a szép magyar beszéd, a szép magyar nyelv rovására is megy - tette hozzá.

Schmitt Pál

elmondta: elnökké választásakor három feladatot vállalt önként, ezek sorába tartozik az édes anyanyelv védelme. A köztársasági elnök elismerően szólt a magyar nyelv ápolóinak munkájáról, név szerint megemlítve egyebek között

Lőrincze Lajost, Grétsy Lászlót, Pomogáts Bélát, Balázs Gézát

és a napokban elhunyt

Deme Lászlót

. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés honlapjára pénteken került fel az a határozattervezet, amely arról szól, hogy a magyar nyelv napja november 13-a lesz. 1844-ben ezen a napon fogalmazódott meg a magyar nyelv hivatalossá tételéről szóló törvény. A parlament ezzel is kifejezi megbecsülését a nemzet fejlődését és a hagyomány őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt - tette hozzá. Schmitt Pál Kazinczy Ferenc szavait idézve azt mondta: a nyelv egyik legféltőbb dísze a nemzetnek,

Illyés Gyulát

idézve pedig hangsúlyozta: erős várunk a nyelv. A nyelv az erőnk, a nyelv a megtartónk - szögezte le végezetül a köztársasági elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.