Gazdaság

Problémás a hétvégi betegszállítás megszüntetése

Problémás a hétvégi betegszállítás megszüntetése

2011. június 13., hétfő
Problémás a hétvégi betegszállítás megszüntetése

Elsősorban a sürgősségi betegellátást végző kórházakban fog jelentős fennakadást okozni az a minisztériumi rendelet, amely júliustól megszünteti a hétvégi betegszállítás finanszírozását - mondta Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi és Szociális bizottságának MSZP-s alelnöke hétfőn az MTI-nek.

Havas Szófia

emlékeztetett, hogy április végén jelent meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendelete, amelynek értelmében a hétvégén vagy ünnepnapon történő, nem sürgősségi betegszállítást nem finanszírozza az egészségbiztosító. Véleménye szerint ez azért okozhat problémát a sürgősségi betegellátást végző intézményeknél, mert nem tudják hazaküldeni azokat a betegeket, akik már nem szorulnak sürgősségi vagy kórházi ellátásra, a helyhiány miatt pedig új betegeket nem tudnak felvenni. Havas Szófia úgy véli, az intézkedés "nem lett végiggondolva". Az új rendeletben az Országos Mentőszolgálathoz telepítették a magán betegszállítók felügyeletét, de ehhez sem apparátus, sem plusz pénz nem áll rendelkezésre. Tarthatatlan az az állapot, hogy ha hétvégén, vagy ünnepnapon szükség van betegszállításra, akkor nincs mentő, amely elszállítsa a beteget. Hozzátette azt is, hogy bár a rendelet július 1-jén lép hatályba, ugyanakkor az OEP arról tájékoztatta az intézményeket, hogy már június 1-jét követően nem finanszírozzák ezt a tevékenységet. Havas Szófia arra a sajtóban megjelent információra reagálva, hogy a Péterfy Sándor utcai kórházban leállították a tervezhető műtéteket, és szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végzik el, kijelentette: a baleseti intézménynek nem feladata például a csípőprotézisek beültetése, hanem a baleseti, sürgősségi ellátásra kell koncentrálnia. A Péterfy utcai kórház közel 2 milliárd forintos adósságának felhalmozódásához elsődlegesen az járult hozzá, hogy olyan műtéteket végeztek, amely nem tartozik a kórház feladatkörébe - mondta az önkormányzati képviselő. Hozzátette, hogy ilyen ortopédsebészeti beavatkozást máshol is végeznek, tehát a betegeket más intézményekben meg tudják operálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.