Gazdaság

Nyár végén képarányváltás a kereskedelmi adókon

Nyár végén képarányváltás a kereskedelmi adókon

2011. június 25., szombat
Nyár végén képarányváltás a kereskedelmi adókon

Képarányt váltanak a nyár végén a kereskedelmi tévécsatornák, így már csak néhány hónapig tart a korszerű televíziókészülékek vásárlóit bosszantó "fekete csíkok és duci figurák" harca.

A hagyományos tetőantennával is fogható analóg televíziós csatornákat a régi katódsugárcsöves televíziók 4:3 arányú képernyőjéhez igazítva sugározzák, így azok a családok, amelyek a jelenleg kapható szélesvásznú 16:9 arányú televíziókészülékekkel rendelkeznek, kompromisszumokra kényszerülnek. A helyes képarányhoz a képernyő bal és jobb szélén fekete csíkot kell elviselniük, vagy a képernyő széleihez igazított képeken az arányok torzulásával lapos, "duci" figurákkal kell számolniuk. Erre a problémára a megoldást sokan a digitális átállástól várják. A műszaki feltételek már biztosítottak, az Antenna Hungária idén tavaszra érte el az előfizetési díj nélküli digitális műsorszórás (MinDig TV) 95 százalékos lefedettségét. A vételhez csupán egy DVB-T MPEG-4 kompatibilis televíziókészülékre, vagy dekóderre, azaz set-top-boxra, valamint egy UHF frekvenciatartományban működő tetőantennára van szükség. Képarányok tekintetében azonban a földfelszíni digitális műsorszórást választóknak is csalódniuk kell, mert a digitális vétel még nem jelenti azt, hogy a műsorforrás is 16:9 arányú lesz. A jelenleg fogható hét ingyenes csatorna közül a Magyar Televízió két műsora, illetve a Duna televízió sugároz 16:9 arányú jelet. Az RTL Klub és a TV2 kereskedelmi csatornák a digitális rendszerben is a 4:3-as formátumot használják, és ezt azzal magyarázzák, hogy a tévénézők jelentős része, azaz 700 ezer háztartás rendelkezik még analóg készülékekkel. A készülékváltók száma azonban folyamatosan növekszik, februárban a DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel rendelkező háztartások száma meghaladta a 600 ezret, a MinDig TV szolgáltatást használók száma pedig elérte a 200 ezret, amely az összes földfelszíni háztartás 25 százalékát teszi ki - derül ki GfK Hungária Kft. havi értékesítési statisztikáiból. Ehhez a trendhez igazodva az RTL Klub augusztus 29-én vált át a 16:9-es képarányra, s várhatóan ezzel egy időben HD tartalmakra is lehet számítani. "Mind a 16:9-es arányra történő átállás, mind a HD-re való váltás jelenleg is napirenden van, időpontjuk azonban jelenleg még üzleti titok" - mondta az MTI kérdésére válaszolva

Megyeri András

a TV2 üzletfejlesztési igazgatója, hozzátéve, hogy a pontos időpontot a közeljövőben hozzák nyilvánosságra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szintén néhány hét múlva ígéri, hogy nyilvánosságra hozza a digitális átállás részletes ütemtervét, és az analóg sugárzás kikapcsolásának időpontját. Ezt követően tapasztalhatnak a tévénézők műsorkínálati bővülést - mondta

Tóth András

az Antenna Hungária kommunikációs igazgatója. A földfelszíni televíziós sugárzásra országosan összesen öt csatorna áll rendelkezésre, ebből hármat még az analóg (MTV1, Tv2, RTL Klub) műsorok foglalnak el, és csupán két csatornán történik a digitális sugárzás. A digitális műsorszórás előnye, hogy egy adóberendezéssel egyidejűleg több műsort lehet kisugározni ugyanazon a frekvencián ugyanazzal az adóberendezéssel. A digitális műsorok egy frekvencián való összefogását nevezik multiplexeknek. A Magyarországon választott korszerűbb MPEG-4-es kódolással multiplexenként 8-12 normál felbontású (SD) 16:9 arányú, vagy 3 HD minőségű csatorna átvitele lehetséges. Így az analóg sugárzás megszűnésével 40-45 földi sugárzású csatorna vételére lesz lehetőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.