Sport

Női labdarúgás: hibátlanul lett NB I-es a Szegedi AK

Női labdarúgás: hibátlanul lett NB I-es a Szegedi AK

2011. június 2., csütörtök
Női labdarúgás: hibátlanul lett NB I-es a Szegedi AK

Százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg az NB II Déli csoport küzdelmeit a Szegedi AK-Boszorkányok csapata, Baksa Katalinék így a következő évadtól a legjobbak között folytathatják.

A bajnokság vége kissé kaotikusra sikeredett, hiszen több együttes is gondokkal küzdött, mérkőzések maradtak el, mindez persze mit sem von le a szegedi lányok érdeméből. A portálunk és az Együtt a Szegedi Labdarúgásért szurkolói mozgalom által nemrég A szegedi labdarúgó-utánpótlásért díjjal kitüntetett

Hódi Zsuzsanna

által vezetett alakulat hibátlanul zárta a sorozatot, s fantasztikus teljesítménye bajnoki aranyat, illetve NB I-es tagságot ért! Április közepén számoltunk be utoljára a hölgyekről, azt követően hosszú hetekig nem léptek pályára. A 18. fordulóban a Teskánd-Landorhegyi LSC nem állt ki ellenük, 3-0-lal kapták meg a találkozót. A következő körben, május 11-én idegenben verték 8-3-ra a Somogyjád SZKKSE gárdáját. A 20. fordulóban, május 21-én ugyancsak nem csaptak össze a mieinkkel a nagykanizsaiak, így az NTE 1866 MÁV elleni derbit is 3-0-lal zsebelték be Zimányi Kovács Anikóék a zöld asztal mellett. A 17. fordulóból elhalasztott mérkőzéssel fejezte be a pontvadászatot a bajnok, múlt szombaton idegenben verték 3-1-re a Pécsi VSK-t. A Tisza-partiak lányok 48 ponttal zártak a tabella első helyén, így jövőre már az elitben szurkolhatunk értük. A mesterlövészek versenyében is a mi boszorkányos futballistáink bizonyultak a legkiválóbbaknak, már ami a Nyugati csoportot illeti. A képzeletbeli dobogó tetejére

Baksa Katalin

állhatott 16 góllal, az „udvarhölgyek” pedig 14 találattal

Zimányi Kovács Anikó

és 12 góllal

Horváth Hanna

. (Az NB II összesített listáját a "keleti"

Varga Kinga

, a Veszprém futballistája nyerte 19 góllal.)

A siker fő kovácsát, Hódi Zsuzsanna vezetőedzőt rövid értékelésre kértük.

- Minek köszönhető, hogy ennyivel a mezőny fölé tudtak nőni ebben a szezonban?

- Az előző bajnoki szezonban ezüstérmesek lettünk egy 2x7 csapatos NB II-es bajnokságban, mely akkor kelet-nyugat irányba tagozódott. A nevezési határidő után, a rajt előtt pár héttel dőlt el, hogy csak 10 csapat nevezett, és a kelet-nyugat helyett észak-dél irányában húzta meg a határt a szövetség. Így kerültünk abba a nyugati csoportba, amely ténylegesen délen van. Látván az erőviszonyokat (két újonccsapat is került a csoportunkba), egyértelművé vált, hogy ebben az évben csak a bajnoki címmel lehetünk elégedettek. A felkészülésünk jól sikerült, az első pár mérkőzés az erőviszonyok felmérésével kezdődött, hiszen az előző évben egyik együttessel sem voltunk egy csoportban. Tulajdonképpen sikerült egy-két játékos kivételével egyben tartani a tavalyi keretet, és ezzel az összeszokott alakulattal és pár tehetséges fiatal játékossal kiegészülve tudtunk egész évben dolgozni. A játékosállomány fiatal, korosztályos válogatottak kerültek ki a csapatból, az edzéslátogatottság 80 százalékos, ami egy teljesen amatőr csapatnál egész jónak mondható.

- Miben fejlődött, miben lépett előre leginkább a csapat erre a bajnokságra? Mi volt a SZAK legfőbb erénye?

- Taktikailag érettebbek lettünk, bár még rengeteg tanulnivalójuk van a lányoknak. A védelmünket sikerült stabilizálni, és a támadójátékunk kombinatívabb lett, az egyéni játék helyett a lányok csapatjátékban léptek előre. Ez a fejlődés már látványos volt ebben a mezőnyben, de az NB I-hez képest még óriási lemaradásunk van.

- Kik voltak azok, akik a legegyenletesebben magas színvonalon játszottak a bajnokságban, s így húzóemberekké nőtték ki magukat?

- Minden edzőnek vannak kedvenc játékosai, minden csapatnak akadnak húzóemberei, de a női mezőnyben kevés olyan játékost találunk, aki folyamatosan jó játékkal tud előrukkolni, ezért én igazából nem emelnék ki senkit. Az viszont azt hiszem, önmagáért beszél, hogy a góllövőlistán az első négyben három szegedi játékos is van, és ha tavasszal nem marad el három bajnoki meccsünk, akkor minden bizonnyal a gólkirálynői cím is Szegedre kerül.

- Említette, hogy 80 százalékos, azaz igen jó volt a tréningek látogatottsága. Milyen edzésmunkával jutottak el az aranyéremig?

- Mivel amatőr csapatról van szó, a lányok egy része még tanul, a másik része dolgozik, nem egyszerű időben egyeztetni az edzésidőpontokat, hogy mindenkinek jó legyen. Heti három-négy tréningekkel készültünk, ami általában 90 perces edzéseket jelentett, és szerencsénkre ebben az évben már állandó helyen, az Etelka soron a "fű kettőn" kaptunk lehetőséget.

- Milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy az NB I-ben indulhasson a csapat? Az idei keret mire lehet elég az első osztályban? Ki lehet vívni a bennmaradást, vagy erősítésekre is szükség lehet?

- A jog kiharcolva, a feltételek előteremtése még a vezetőség előtt áll.

Kékes-Szabó Judit

, az egyesület elnöke erőn felüli munkával küzd az egyesület anyagi feltételeinek előteremtéséért. A csapat jövő évi költségvetése alsó hangon 5 millió forint lenne, mely az utazási költségeket és a játékvezetői díjakat foglalja magába, hiszen jövőre U17-es gárdát is működtetnünk kell. Ezért kértük a városi vezetés támogatását, hiszen 12 év után újra lehetne Szegednek női NB I-es csapata. Tudom, sokan elbagatellizálnák ezt, de mégis a legmagasabb osztály az országban, és ha már Szegeden mindenki az összefogásról beszél, jó lenne, ha ennek a női szakág is a részese lehetne. Szponzorokat keresünk, mert a büdzsénk duplája lenne, mint az idei évben, és ezt már önfentartó egyesületként nem tudjuk előteremteni. A játékosállományt is meg kellene erősíteni, csak hát egy vidéki csapatnak nem egyszerű amatőr játékost igazolni, vagy munkahelyet kell nekik találni, vagy iskolát, vagy finanszírozni az utazási költségeiket akár az edzésekre, akár a bajnoki mérkőzésekre. Ha sikerülne egyben tartani és néhány futballistával megerősíteni a keretet, bízom abban, hogy nemcsak átutazóban érkezünk az NB I-es bajnokságba...

- Mik a következő hetek (nyár) tervei a csapatnál?

- Természetesen kapnak majd pihenőt a lányok, de utána még feszesebb tempóra, még több és keményebb munkára van szükség, mert augusztusban már rajtol a bajnokság!

Végezetül álljon itt a májusban lejátszott két bajnoki jegyzőkönyve!

A női labdarúgó NB II Déli csoport 19. fordulójában:

Somogyjád SZKKSE – Szegedi AK-Boszorkányok 3-8 (3-3)

. Somogyjád, vezette: Révész Győző.

Somogyjád:

Szita Á. – Bránát A., Csepregi A., Farkas H., Barta V., Eigner E., Móring Zs. (Kovács E.), Deák Zs., Lengyel A. (Mezővári E.), Bogyai A. (Rácz K.), Mátyás N.

Vezetőedző:

Birkás Béla.

Szeged:

Horváth M. (Németh Zsa.) – Dóczi A., Kardos B., Németh Zsó., Miklós G., Horváth H., Szil T., Hajka H., Zimányi Kovács A., Baksa K., Szalai Á. (Harcel B.).

Vezetőedző:

Hódi Zsuzsanna.

Gólszerző:

Mátyás N. 2 (22', 30'), Csepregi A. (43'), illetve Horváth H. 2 (16', 25'), Miklós G. 2 (42', 88'), Baksa K. 2 (53', 55'), Zimányi Kovács A. (75'), Hajka H. (81')

A női labdarúgó NB II Déli csoport 17. fordulójában (elhalasztott):

Pécsi VSK – Szegedi AK-Boszorkányok 1-3 (0-3)

. Pécs, vezette: Székely Miklós.

PVSK:

Novotny G. – Kett V., Iván V., Bucher B., Bánovics E., Derkács E., Belvári R., Gál T., Kovács M., Ferencz É. (Haraszti A.), Erdélyi D. (Tóth K.).

Vezetőedző:

Csaba Ferenc.

Szeged:

Németh Zsa. – Dóczi A., Kardos B. (Vékes V.), Miklós G., Horváth H., Szil T., Hajka H. (Harcel B.), Zimányi Kovács A., Baksa K., Szalai Á., Németh Zsó.

Vezetőedző:

Hódi Zsuzsanna.

Gólszerző:

Derkács E. (61'), illetve Horváth H. (18'), Szalai Á. (20'), Hajka H. (29')

A végeredmény:

1. Szegedi AK 48 pont (70-10) 2. Somogyjád SZKKSE 28 pont 3. PVSK 24 pont 4. Teskánd-Landorhegyi LSC 10 pont 5. NTE 1866 MÁV 8 pont

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.