Sport

Nevezés híján edzések és kölcsönjáték a Szeged Batsnél

Nevezés híján edzések és kölcsönjáték a Szeged Batsnél

2011. június 28., kedd
Nevezés híján edzések és kölcsönjáték a Szeged Batsnél

Vasárnap amerikai futball bemutató-mérkőzést vívott a Szeged Bats a Bukarest Warriors együttesével, melyen jó hazai kezdést követően végül a román bajnok diadalmaskodott. A szép számú néző előtt lezajlott, látványos meccset követően a Denevérek running backjével, Makra Péterrel beszélgettünk, aki egyben a csapat játékos-edzője is.

– Mi a helyzet manapság a Denevérek háza táján?

– Nem sok jó. Sajnos az alacsony létszám és a kevés pénz miatt a magyar bajnokságban nem tudtunk elindulni, így a város kicsit amerikai foci hiányában van. Játékosainknak szerencsére van lehetőségük szerepelni más csapatoknál kölcsönben, így a rutinból nem vesztenek annyit. Edzéseket folyamatosan tartunk, barátságos, bemutató jellegű edzőmérkőzéseket szervezünk, mint legutóbb a román bajnokcsapat, a Bukarest Warriors ellen, ahol remek kezdés után sajnos kikaptunk 14–12-re a Felső Tisza parti stadionban. Róluk annyit kell tudni, hogy tavaly megnyerték a még gyerekcipőben járó négycsapatos román bajnokságot, elindultak Közép-Európai Amerikai Futball Ligában (CEFL), valamint számos környező ország amerikaifutball-csapatával játszottak és játszanak barátságos meccseket.

– A Bats tehát nem tudott elindulni a bajnokságban. Korábban a harmadosztályban szerepelt az együttes…

– Így van, 2009 indultunk el a legalsóbb osztályban, a Divízió 3-ban, akkor dobogó közeli eredményt értünk el. 2010-ben egyesültünk az SZTE EHÖK SE amerikaifutball-szakosztályával, neveznünk azonban sajnos nem sikerült azóta, de a szint nagyjából ugyanaz. Több játékosunk is kölcsönben szerepel, így formában tudjuk őket tartani. 10-11 emberünk, főleg a defense-ből, a védősorból folyamatosan játéklehetőséghez jut a Békéscsaba Raptors együttesében, akik idén a Divízió 1-ben menetelnek. A nagyközönség Szegeden is találkozhatott a csabaiakkal januárban, amikor a teremfocigála egyik szünetében a Bats és a Raptors egy rövid bemutatót tartott, az amerikai foci teremváltozatával, az aréna futballal. A magyar liga egyébként kicsit elüt az összes többi honi sporttól, hiszen a bajnokságok divízió néven futnak. Idén átszerveződik a játékrendszer, az NFL mintájára létrejön a HFL, amolyan extraliga gyanánt, illetve ez alatt lesznek a divíziók.

– Több szerb idegenlégióst láthattunk a bukaresti csapat elleni meccsen. Ők hogyan kerültek Szegedre? Új igazolások?

– Tavaly nyáron a vajdasági Törökkanizsán is játszottunk egy barátságos mérkőzést. Mivel ez a település esik legközelebb Szegedhez azok közül, ahol űzik az amerikai futballt, így kézenfekvő volt, hogy oda is adunk 4–5 embert kölcsön, a Raptorsszal ápolt jó kapcsolatunk mintájára. Így ezek a játékosaink is tarthatják formájukat, hiszen Szerbiában is intenzív az amerikaifoci-élet. A Warriors elleni vasárnapi találkozón ennek hálájaképp segítettek ki minket nyolc, elsősorban védőfeladatokat ellátó szerb játékossal, így sikerült 30 fő fölé feltornázni a létszámot.

– Mit hoz a jövő a szegedi amerikai futballban?

– Igyekszünk továbbra is együttműködni azokkal a csapatokkal, akikkel eddig is kapcsolatban álltunk, s újabb edzőmeccseket, barátságos találkozókat próbálunk szervezni, hogy Szegeden is lássanak az érdeklődők amerikai focit. Még nem tudjuk pontosan mikor, talán 1–2 hónap múlva reményeink szerint sor kerülhet egy újabb bemutató-mérkőzésre. S ha gyarapodik a létszámunk és már nem mi adunk kölcsön, hanem mi tudunk tartósan kölcsönbe kapni embereket, akkor a magyar bajnokságban is szeretnénk mihamarabb elindulni.

– Aki érdeklődik a játék iránt hol tudja elérni a csapatot?

– A világhálón a

www.szegedbats.hu

weboldalunkon lehet ismerkedni a csapattal és a játékkal is, továbbá több formában ott vagyunk a

facebookon

. Emellett személyes kapcsolatfelvételre is van mód, hiszen minden kedden és csütörtökön tartunk edzéseket este 18 órától a Felső Tisza parti stadionban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.