Egészség

Mind a sok, mind a kevés alvás fokozza a depressziós hajlamot

Mind a sok, mind a kevés alvás fokozza a depressziós hajlamot

2011. június 22., szerda
Mind a sok, mind a kevés alvás fokozza a depressziós hajlamot

A felnőttek optimális alvásideje hat-kilenc óra és ennél akár többet alszik valaki, akár kevesebbet, rosszabb lesz a közérzete és hajlamosabb lesz depresszióra. Amerikai ideggyógyászok a most tartott alváskongresszuson számoltak be ezzel kapcsolatos vizsgálataikról.

A Minneapolisban tartott nemzetközi kongresszuson az alvás élettanával és kórtanával foglalkozó kutatók találkoztak.

Charles Bae,

a Cleveland Clinic Alvászavar Központjának ideggyógyásza és munkatársai 2008 januárja és 2010 májusa között tízezernél több átlagosan 52 éves ember alvási szokásait jegyezték fel. A hatalmas vizsgálati csoport résztvevőinek életminőség mérése, illetve esetleges depressziós hajlamának vizsgálata azt mutatta, hogy a napközben legjobb közérzetnek örvendő és depresszióra legritkábban hajlamos emberek azok voltak, akik átlagosan hat-kilenc órát aludtak éjszakánként. A kutatók kiemelték: eredményeik újdonsága elsősorban az, hogy a sokat alvók között ugyanúgy több a depresszióval bajlódó, mint a keveset alvók csoportjában. Az előadás vitájában többen emlékeztettek arra, hogy az amerikai tudományos akadémia illetékes osztálya szerint az alvási igény rendkívül egyéni és nagy szórást mutat. Ez a munkacsoport szerint azonban nem változtat azon, hogy az egészséges felnőttek optimálisnak tűnő átlagosan alvásideje hét-nyolc óra. Arra már korábban voltak széleskörű tanulmányok, hogy az éjszakánként alvással csupán néhány órát töltő emberek körében sok a pszichiátriai kezelést igénylő ember, de arra eddig nem volt jól ellenőrzött adat, hogy a hosszú alvás hasonló gondokhoz vezethet. Bae és munkacsoportja gondosan ellenőrzött adatokat értékelt. A vizsgálat résztvevői ismételten visszatértek ellenőrzésre és a kutatók figyelembe vették a megfigyelési alanyok családi állapotát, nemét, társadalmi helyzetét is. Az alvási idővel kapcsolatos fölismerések minden más szemponttól függetlenül egyformán érvényesültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.