Közélet

Martonyi: a NATO a magyar külpolitika egyik alappillére

Martonyi: a NATO a magyar külpolitika egyik alappillére

2011. június 28., kedd
Martonyi: a NATO a magyar külpolitika egyik alappillére

A NATO a magyar külpolitika egyik alappillére, az európai integráció és az atlanti kapcsolat egymást erősíti, egyik sem képzelhető el a másik nélkül - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden Budapesten.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet és a Tom Lantos Intézet által szervezett emberi jogi konferencián a tárcavezető kifejtette: "mindannyian függünk egymástól"; mérettől, súlytól és gazdasági szereptől függetlenül a globális kihívások minden országot egyformán érintenek. A külpolitika fő feladata nem a reagálás, hanem a kezdeményezés - jelentette ki. A külügyminiszter Magyarország EU-elnökségéről elmondta, a fő cél az erős Európa megteremtése volt, mert ez erős tagállamokat, erős Magyarországot is jelent. Az elnökség első számú feladata a gazdasági kihívások kezelése volt, de Magyarország igyekezett másfajta problémákkal, így a demográfiai helyzettel és a szegénységgel is foglalkozni - mutatott rá. A külügyminiszter beszédében több szempontból is a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette, a romák befogadását célozza az uniós keretstratégia, amelynek végrehajtása a tagállamok feladata. Összeurópai problémáról van szó, megoldásához elengedhetetlen az intenzív párbeszéd - mondta. Ugyancsak a befogadás jelentőségét emelte ki a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban is, mint fogalmazott, Bulgária és Románia csatlakozásával összefüggésben a magyar elnökség komoly előrelépést ért el. A Duna-stratégia a régióban lehetőséget nyújt az együttműködésre azokkal az országokkal is, amelyek nem tagjai az uniónak - közölte. Hozzátette: ez is a befogadás koncepciójának kiterjesztése. Az EU bővítését mindenképpen folytatni kell - hangoztatta a külügyminiszter. A horvát csatlakozási tárgyalások lezárását óriási jelentőségűnek nevezte, mert - mint mondta - azt az üzenetet közvetíti a többi, EU-belépésre váró országnak, hogy "ugyan az EU követel, de ad is". Az arab tavasszal kapcsolatban hangsúlyozta: az eseménysorozat kihívás, de történelmi lehetőség is egyben. Meg kell vizsgálni, miként lehet támogatni a demokratikus átmenetet - vélekedett, hozzáfűzve: a tapasztalatok megosztása jó módja a segítségnyújtásnak. Martonyi János kitért arra is: az emberi jogi konferenciával kezdődő héten kiemelkedő jelentőségű események várhatók. A demokrácia és az emberi jogok témájának szentelt konferencia az úgynevezett transzatlanti hét első eseménye. A következő napokban

Hillary Clinton

jelenlegi és

Condoleezza Rice

volt amerikai külügyminiszter is Budapestre érkezik; felavatják

Ronald Reagan

volt amerikai elnök szobrát és hivatalosan megnyitják a Tom Lantos Intézetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.