Közélet

Már több ezer határon túli magyar kapta meg az állampolgárságot

Már több ezer határon túli magyar kapta meg az állampolgárságot

2011. június 4., szombat
Már több ezer határon túli magyar kapta meg az állampolgárságot

Mára több ezer határon túli magyar kapta meg, kapta vissza a magyar állampolgárságot, és kilencvenezren nyilvánították ki szándékukat erre - mondta Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár szombaton a főváros XXII. kerületében tartott nemzeti összetartozás napi ünnepségen.

Az ünnepségen, amelyet a nagytétényi országzászlónál tartottak,

Németh Zsolt

elmondta: az elmúlt egy év nagy teljesítménye volt a magyar állampolgárság magyarországi letelepedés nélküli lehetőségének a biztosítása. Egy éve még sokan nem is hitték, hogy ez sikerülhet, de ezen a napon már több ezren vannak, akik sikerrel végigjárták az állampolgárság megszerzésének vagy visszaszerzésének új törvényi útját, és már több mint kilencvenezren nyilvánították ki szándékukat a magyar állampolgárság megszerzésére szerte a Kárpát-medencében. "Új szél fúj a Kárpát-medencében, az összetartozás és a közös felemelkedés szellemének szele" - fogalmazott az államtitkár. Németh Zsolt szerint ez az egyszerű tény olyan teljesítmény, amelyre büszkék lehetünk, egy új alap, amire építeni lehet. A legtöbb szomszédos országban szabadon lehet élni ezzel a lehetőséggel, de vannak olyan törekvések, amelyek korlátozni, megfélemlíteni és büntetni igyekeznek a magyar állampolgárságét folyamodókat. A helyzet mégis más, mint ezelőtt, hiszen "2010-ig a magyar állam volt, amely akadályt gördített az összetartozás útjába" - tette hozzá. Mint mondta: lényegi probléma csak egy országban van - mint később utalt rá, Szlovákiában -, de még ott is elindult a megoldást kereső párbeszéd, aminek a jelentőségét nem szabad lebecsülni. Az államtitkár szerint "91 éve változatlanul együtt", ez az összetartozás napjának üzenete, hiszen a "papírforma szerint" már rég asszimilálódnia kellett volna a határon túl élő magyarságnak, "eközben mi szemérmetlenül megvagyunk, még mindig létezünk, összetartozunk" - fogalmazott.

Pásztor István

, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint azt ünnepeljük ma, hogy egy olyan nemzet részei vagyunk, amelynek tagjai, a mi eleink, az elmúlt kilencven évben napról napra, erőt merítve megtartottak minket. "Fejet kell, hogy hajtsunk dédapáink, apáink, anyáink, papjaink, tanítóink, munkásaink és parasztjaink előtt, mert ők tartottak meg minket. Ők teremtették meg a reális esélyét annak, hogy az egy évvel ezelőtt hozott, a nemzeti összetartozásról szóló törvénynek megalapozottsága és elvárása legyen" - hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy a vajdasági magyar ember mindig az egységes nemzet részének tekintette magát, a "mi számunkra az elmúlt egy évnek a törvényhozási eredményei hihetetlen visszaigazolást, megerősítést jelentenek".

Szabolcs Attila

, a XXII. kerület polgármestere ünnepi beszédében emlékeztetett: kilencvenegy éve, hogy az első világháborúban győztes hatalmak olyan békediktátumot erőltettek rá Magyarországra, amelynek következtében a területek és a lakosság nagy része idegen fennhatóság alá került. "Saját mindennapi életünkből tudjuk, hogy vannak olyan sebek, amelyek nagyon nehezen gyógyulnak be, ilyen volt a békeszerződés hatályba lépése is" - fűzte hozzá. Az ünnepség végén a megjelentek koszorúkat, virágokat helyeztek el az országzászlónál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.