Közélet

Magyarország a nukleáris biztonság fokozására törekszik

Magyarország a nukleáris biztonság fokozására törekszik

2011. június 21., kedd
Magyarország a nukleáris biztonság fokozására törekszik

A Paksi Atomerőben megkezdett stresszteszt eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél magasabb szintű biztonságnövelő intézkedésekhez vezethet – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztonsági konferenciáján hétfőn Bécsben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden az MTI-hez eljutatott közleménye szerint a tárcavezető a tanácskozáson emlékeztetett: az Európai Unió a fukusimai baleset után a lehető leggyorsabban reagált az eseményre a kormányzati, a hatósági és az iparági vezetők magas szintű konferenciájának összehívásával. E találkozón merült fel a célzott biztonsági felülvizsgálat, ismertebb nevén a „stresszteszt” ötlete is. A múlt hónapban a tagállamok már abban is megegyeztek, hogy a stressztesztek végrehajtása önkéntes alapon történjen. Az Európai Tanács elhatározta, hogy e folyamattal párhuzamosan a nukleáris létesítmények biztonságára vonatkozó jelenlegi uniós jogi és szabályozási keretrendszert felülvizsgálja ez év végére. A miniszter utalt arra is, hogy Magyarország a kezdetektől a stresszteszt elvégzése mellett foglalt állást.

Fellegi Tamás

hangsúlyozta: az Országos Atomenergia Hivatal már átadta a Paksi Atomerőműnek a teszt tartalmára vonatkozó hatósági követelményeket. A miniszter kiemelte, hogy a célzott biztonsági felülvizsgálat őszre várható eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél szigorúbb biztonságnövelő intézkedésekhez vezethet. Fellegi Tamás kitért rá, hogy a magyar elnökség komoly erőfeszítéseket tett a kiégett fűtőelemek és radioaktív üzemanyag kezeléséről szóló tanácsi irányelv elfogadása érdekében. Az elnökség az ügyet kiemelten kezeli, ezt jelzi, hogy ebben a félévben 12 kompromisszumos szövegjavaslat készült. Hónapokon át tartó megbeszéléseket követően a tagállamok között valamennyi kérdésben megegyezés született. Az Európai Parlament június 22-én dönt a javaslatról – tartalmazza a közlemény. A NAÜ 2011. június 20-24. közötti, miniszteri szintű konferenciája lehetőséget biztosít a nukleáris biztonság megerősítése érdekében követendő irány meghatározására, a tapasztalatok és a jövőbeni intézkedésekre vonatkozó javaslatok megosztására. Emellett a résztvevők következtetéseket vonhatnak le a japán atomerőmű baleset tanulságaiból, értékelik a nemzeti, regionális és nemzetközi készenléti állapotokat és vészhelyzeti reagálási készséget. A konferencián miniszteri nyilatkozatot fogadnak el a témában - írja a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.