Közélet

LMP: a politikai befolyást erősíti az előadóművészeti törvény módosítása

LMP: a politikai befolyást erősíti az előadóművészeti törvény módosítása

2011. június 26., vasárnap
LMP: a politikai befolyást erősíti az előadóművészeti törvény módosítása

Csak a színházakra gyakorolt politikai befolyás erősítését eredményezi az előadó-művészeti törvény módosítása - közölte az LMP vasárnap az MTI-vel.

"A kezéből etetheti a kormány a neki kedves színházakat, ha hétfőn a parlament elfogadja az előadó-művészeti törvény módosítását. Az LMP szerint meg kellene őrizni a jelenlegi kiszámítható finanszírozási rendszert, és továbbra is a szakmai szervezetekre kellene bízni a döntéseket" - olvasható

Karácsony Gergely

LMP-s országgyűlési képviselő, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke által jegyzett közleményben. Az ellenzéki párt szerint a jelenlegi törvény sem tökéletes, azonban nagy érdeme, hogy kiszámítható és politikamentes finanszírozást biztosít a társulatoknak. Az előterjesztők a törvény módosítását a minőségi szempontok erősítésével indokolják, de ezzel valójában csak a politikai befolyás növekedését fogják elérni. A jelenlegi szabályozás alapján a szakmai szervezetek által delegált Előadó-művészeti Tanács hozza a legfontosabb döntéseket, a módosítás elfogadása után viszont csak a miniszter által felkért bizottságok szava fog számítani. A politikai befolyás erősítése "végzetes károkat okozhat az amúgy is túlságosan megosztott magyar kulturális életben" - véli az LMP, amely szerint az új jogszabály nem biztosít majd semmilyen garanciát a minimális támogatási részarányuk ellenére kiemelt művészi értéket létrehozó független színházaknak sem. Az előadó-művészeti törvény módosításának lényegi eleme, hogy a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná az előadó-művészeti szervezeteket. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat. A módosítás szerint megszűnne az Előadó-művészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.