Levegőt! – köztéri kampány a tisztább levegőért

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Összesen öt vidéki nagyvárosban látványos utcai kampánnyal hívja fel a figyelmet a levegőszennyezésre a Kék Planéta Alapítvány, akik az alternatív közlekedési módokat szeretnék népszerűsíteni a városi autóhasználat csökkentése mellett. A Széchenyi tér és a Kárász utca kereszteződésénél egy fekete autó, s mögötte egy hatalmas szintén fekete, levegővel telített ballon szimbolizálja a kipufogógázok ártalmas hatásait.

„Azt szeretnénk elérni, hogy városon belül minél többen használjanak autójuk helyett kerékpárjukat vagy a tömegközlekedési eszközöket, hogy a levegő minél tisztább maradhasson hosszú távon” – mondta el portálunknak Fehér Ivett kampányszervező.
Nem véletlenszerűen választotta ki az alapítvány, hogy mely nagyvárosokba látogatnak el köztéri kampányukkal. „Utánanéztünk annak, hogy a szennyező anyagok mértéke hol hányszor lépte túl a megengedett határértékeket, s így választottuk ki Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc és Pécs mellett Szegedet” – tette hozzá.
Fontos tudni, hogy a magyar nagyvárosok levegőjének szennyezettségéért az autók károsanyag kibocsátása nagy mértékben felelőssé tehető, hiszen a szennyeződés 70%-a a gépkocsifogalomból származik. Ez egészségügyi kockázatot is jelent a városok lakosaira nézve, ugyanis növeli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.
Tájékoztató kiadványukban szegedi adatokat is találhatunk, idén március végéig összesen 23 alkalommal haladta meg a szállópor napi átlagértéke az egészségügyi határértéket. A PM10-nek nevezett szállópor-koncentrációt a Kossuth Lajos sugárúton mérték, ezen a mérőállomáson tavaly 33 napon mértek a megengedettnél magasabb értéket. Természetesen a szállópor koncentrációja függ az időjárástól is, például a téli hónapokban és ködös időben magasabbak az értékek, de ettől függetlenül is elgondolkodtató adat az idei március végi adat.

no images were found

Előző sztori

A legújabb felmérés szerint tarolna Fico pártja

Következő sztori

MSZP: tanácsrendszert épít a kormány