Közélet

Kövér: a túlélést és az összetartozást ünnepeljük június 4-én + VIDEÓ, FOTÓK

Kövér: a túlélést és az összetartozást ünnepeljük június 4-én + VIDEÓ, FOTÓK

2011. június 4., szombat
Kövér: a túlélést és az összetartozást ünnepeljük június 4-én + VIDEÓ, FOTÓK
A mai nap nem trianoni szétszóratásunkat gyászoljuk, hanem a túlélését, az újrakezdést és a magyarok összetartozását ünnepeljük - jelentette ki Kövér László, a Parlament elnöke szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Nemzeti Összetartozás Napján. A június 4-i központi rendezvénynek az ópusztaszeri emlékpark adott otthont. A megemlékezés a déli harangszót követően kezdődött. Ezernégyszáz, Magyarország minden megyéjéből, illetve határon túlról, Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről érkezett diák alkotta kórus adta elő a Himnuszt és a Szózatot, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök mondott hálaadó imát, zenei betétekkel működött közre Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja. A műsor részeként Nagyszelmenc és Kisszelmenc drámai kettészakításán keresztül mutatták be a résztvevőknek a 20. századi tragédiát. A megyés püspök arról beszélt, hogy ma vallási és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül szólíthatják egymást testvéreknek határainkon inneni és túli magyarok. A trianoni diktátummal komoly sebet kapott a nemzet, mely tetszhalotti állapotba is került, s a seb tovább is gennyesedett, mert nem fogtunk össze, hogy közösen gyógyuljunk. Kiss-Rigó László szerint napjainkban arra van szükség, hogy mindenki a nemzet érdekeiért dolgozzon, a nemzet érdekében hozzon áldozatokat. Így Európa népeinek is példát mutathatunk, hogy vannak olyan közös értékek, melyek segíthetik az egyetemes érdekek megvalósulását.

Csak egy magyar ügy létezik

Eljött az idő, hogy ne csak arra emlékezzünk, amit elveszítettünk, hanem azt is ünnepeljük, amit újra megleltünk - ezt már az Országgyűlés elnöke mondta az Árpád-emlékmű előtt. A mai napon tehát nem trianoni szétszóratásunkat gyászoljuk, hanem a túlélését, az újrakezdést és a magyarok összetartozását ünnepeljük. „Most, hogy az önzés, a hatalomvágy, a kapzsiság és a nemzetárulás bandériumait nyolc év tarolás és pusztítás után (…) jobb elvek által kiszorítottuk, jobb jövőt remélve ünnepelhetjük a nemzeti összetartozást (…), hiszen ígéretünkhöz híven a 2010-ben alakult új Országgyűlés első döntéseivel biztosította a magyar állampolgárságot minden magyarnak, aki nem Magyarországon él, s őseinek földjét nem kívánja elhagyni” - mondta a politikus. Hozzátette: ezáltal minden magyar ember nemcsak lelkileg, de közjogilag is az egységes magyar nemzet részévé válhat. Nincs határon belüli és határon kívüli magyar ügy, egyetlen magyar ügy létezik, ennek jegyében kell szellemi, lelki és anyagi erőforrásainkat összpontosítani, a magyar államot újjáépíteni, nemzeti sorskérdéseinket megoldani - hangsúlyozta. A világméretű átalakulásból csak a nagyon erős, önmaguk újjáépítésére képes nemzetek tudnak nyertesen kikerülni, Magyarország azonban sajátos többletenergiával rendelkezik: a Kárpát-medencében vagy a világon bárhol élő magyarok erőforrásai, s nem tehertételei a magyar államnak – fejtette ki Kövér László. A politikus Szabó Dezsőt idézte: "Minden magyar felelős minden magyarért." A szombati ünnepséget a Ghymes együttes koncertje zárta. Az Országgyűlés tavaly május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.