Gazdaság

Kitüntetést kapott a vámhivataltól a százéves Palotás Mihály

Kitüntetést kapott a vámhivataltól a százéves Palotás Mihály

2011. június 7., kedd
Kitüntetést kapott a vámhivataltól a százéves Palotás Mihály

Palotás Mihály 1911. május 7-én született Csongrádon. Itt érettségizett 1930-ban a Szent Imre Gimnáziumban. Tanulmányait Szegeden, a bölcsészkaron, latin-magyar szakon folytatta, később a történelem szakot is elvégezte.

Az iskolai éveket követően érdeklődése és hajlama a katonai pálya felé vonzotta. 1935-től a Magyar Királyi Honvédség tényleges állományában, illetve 1938-39 között a Levente Intézménynél teljesített szolgálatot. Becsülettel szolgált békeidőben, hősiesen helytállt a háborúban: 1942-43-ban a keleti fronton, 1944-45-ben Erdélytől Ausztriáig. 1945. május 10-én szovjet hadifogságba került, 1947 decemberében került haza. 1948-ban

Maléter Pál

eltávolította a honvédségtől. Mivel a pedagógusi pályán – elvi okok miatt - nem tudott elhelyezkedni, szükségmegoldásként polgári tisztviselő lett. Először a bajai, majd a Szegedi Pénzügyi Igazgatóságon dolgozott. 1971. január elsejétől a nyugdíjazásáig a Pénzügyminisztérium Ellenőrzési Főigazgatóság Csongrád Megyei Igazgatóságának munkatársa volt. Kollégái így jellemezték: munkatársi kapcsolata mindenkivel szemben nagyon jó volt, maximálisan udvarias, munkáját a pontosság jellemezte. 1988-ban a Népszínház utcai halászcsárdában megalapították a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségét, Ellenőrző- és Számvizsgáló Bizottságának máig ő a vezetője. 1990-ben rehabilitálták, és őrnagyi rangot kapott. Munkáját értékelendő, 1999. május 21-én alezredessé léptették elő, 2009. május 24-én – ugyancsak a honvédelmi miniszter – az Aranykor kitüntető cím arany fokozatával tüntette ki. Századik születésnapjára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke elnöki dicséretben részesítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.