Sport

Kézilabda: "halálcsoportban" a magyarok az Eb-n

Kézilabda: "halálcsoportban" a magyarok az Eb-n

2011. június 15., szerda
Kézilabda: "halálcsoportban" a magyarok az Eb-n

A lehető legnehezebb csoportba, az olimpiai és világbajnok, címvédő francia, a vb-bronzérmes spanyol, valamint az orosz csapat mellé került a magyar férfi kézilabda-válogatott a januári, szerbiai Európa-bajnokság szerdai belgrádi sorsolásán.

Az első kalapban a franciák, a harmadikban a spanyolok, a negyedikben pedig az oroszok voltak a legerősebbek, és éppen ezt a három válogatottat "sikerült" megkapnia az előzetesen a második kalapba tett magyaroknak. "Veretlenül kijutottunk az Eb-re, de a második kalap nem hozott szerencsét. Mindenhonnan gyakorlatilag a lehető legnehezebb csapatot kaptuk. A franciák, a spanyolok és az oroszok is az elmúlt évtized legjobbjai, még akkor is, ha utóbbiak nem jutottak ki az idei vb-re. Az Eb mindig is magas színvonalú torna, és most már a csoportmeccseken is roppant komoly mérkőzésekre kell számítani. A felkészülésünket is ehhez kell igazítani. A következő szezon eleve különösen nehéz lesz. Januárban Eb, áprilisban olimpiai kvalifikáció, majd ha sikerül, nyáron jöhet az olimpia. Az lesz a feladat, hogy a játékosokat nyolc hónapon át egy olyan teljesítményszinten tartsuk, hogy 90-100 százalékot tudjanak nyújtani" - mondta az MTI-nek

Mocsai Lajos

szövetségi kapitány. Az már korábban eldőlt, hogy a Mocsai-csapat Újvidéken játssza a csoportmeccseit, és továbbjutása esetén a középdöntőben is marad a szerb-magyar határtól közel 100 km-re fekvő, Duna-parti vajdasági városban. Ha sikerül a továbblépés, a horvát-szlovén-izlandi-norvég négyes legjobb három alakulata megy át Újvidékre. Az is biztos volt, hogy a dán, a norvég, a svéd, a horvát, a macedón és a házigazda szerb válogatott nem lehet a magyarok csoportellenfele. A kvartettekből az első három helyezett jut a 12-es középdöntőbe. A január 15. és 29. közötti kontinensviadalról lehet majd kvótát szerezni a londoni olimpiára: az aranyérmes, vagy - ha a vb-győztes franciák állhatnak a dobogó tetejére, akkor - a második helyezett biztosan pályára léphet az ötkarikás játékokon. A magyarok az idén januári vb-n elért hetedik helyükkel már biztos résztvevői a 2012. április 6-8. közötti olimpiai selejtezőtornának, ugyanakkor például az oroszoknak és a magyarokkal azonos ágon lévő norvégoknak még nincs kvótájuk, ők az Eb-n harcolhatják ki ezt.

Az Eb-csoportok:

A csoport (Belgrád):

Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Dánia

B csoport (Nis):

Németország, Svédország, Macedónia, Csehország

C csoport (Újvidék):

Franciaország, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Oroszország

D csoport (Versec):

Horvátország, Szlovénia, Izland, Norvégia

A magyar csoport programja:

1. forduló (január 16., hétfő):

MAGYARORSZÁG - Oroszország Franciaország - Spanyolország

2. forduló (január 18., szerda):

Spanyolország - MAGYARORSZÁG Franciaország - Oroszország

3. forduló (január 20., péntek):

Franciaország - MAGYARORSZÁG Spanyolország - Oroszország A középdöntőben január 22-én, 24-én és 25-én játszik az újvidéki csoport.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.