Bulvár

Járvány - Elővigyázatossági ajánlások Nagy-Britanniában

Járvány - Elővigyázatossági ajánlások Nagy-Britanniában

2011. június 26., vasárnap
Járvány - Elővigyázatossági ajánlások Nagy-Britanniában

Elővigyázatosságra intették a brit hatóságok a különböző csírafélék fogyasztóit, miután felmerült a gyanú, hogy a Dél-Franciaországban észlelt, kólibaktérium okozta hasmenéses megbetegedések esetleg brit eredetű élelmiszerekhez köthetők.

A feltételezés francia részről hangzott el, azután, hogy a németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg a minap Bordeaux környékén. A francia hatóságok azt gyanítják - jóllehet erre bizonyíték még nincs -, hogy a fertőzések a kelet-angliai Ipswich városában működő, Thompson and Morgan nevű cég növényi csíráival lehetnek összefüggésben. Az 1855-ben alapított Thompson and Morgan - a legnagyobb, dísz- és haszonnövény-magvak és csírák termesztésére szakosodott brit cég - szombaton közleményben tudatta, hogy több ezernyi csomaggal értékesített a szóban forgó termékcsoportból, és sehonnan nem kapott jelzéseket egészségügyi problémákról. A franciaországi betegek közül többen állítólag olyan salátafélékből ettek, amelyeket a brit cég által szállított magvakból csíráztattak. A Thompson and Morgan közleménye szerint azonban "nagyon valószínűtlen", hogy maguk a magvak ilyen betegséget okozhatnak. A brit élelmiszer-szabványügyi hatóság (FSA) mindazonáltal szombat este hivatalos közleményben intette óvatosságra a brit fogyasztókat, azt javasolva, hogy az általában frissen fogyasztott különböző csíraféléket felhasználás előtt minden esetben alaposan főzzék, párolják át, és semmiképpen se egyenek ilyen növényi étkeket nyersen. Az FSA a közleményben hangsúlyozza, hogy a franciaországi kólimegbetegedések vizsgálata "lehetséges kapcsolatot" tárt fel a fertőzések és "egy brit cég" által szállított csíramagvak között. A hatóság szerint ugyanakkor Nagy-Britanniában eddig nem észleltek olyan ételmérgezéses eseteket, amelyek a franciaországi esetekhez lennének köthetők. Az FSA felhívásában mindazonáltal szerepel az is, hogy a magvak csíráztatásához használt eszközöket használat után alaposan meg kell tisztítani, és minden esetben kezet is kell mosniuk azoknak, akik ültetésre vagy csíráztatásra szánt magvakkal foglalkoznak. A mostani franciaországi fertőzések észlelése előtt néhány héttel kitört súlyos németországi hasmenésjárvány kórokozója hét megbetegedést okozott Nagy-Britanniában, de a fertőzöttek mindegyike előzőleg Németországban járt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.