Kultúra

Internetre kerülnek a brit nemzeti könyvtár közkincsei

Internetre kerülnek a brit nemzeti könyvtár közkincsei

2011. június 25., szombat
Internetre kerülnek a brit nemzeti könyvtár közkincsei

Kereshető és letölthető formátumban az internetre kerül a brit nemzeti könyvtár, a British Library - szerzői jogokkal már nem védett - negyedmillió könyve, kiadványa.

Az internethasználók a könyvtár és a Google stratégiai együttműködése révén ingyen juthatnak majd hozzá több mint 250 ezer 1700 és 1870 között készült kötethez - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a British Library. Az

intézmény honlapja

szerint a digitalizálásra váró művek közé került a

Mária Antónia

francia királynéról szóló, 1791-ben megjelent feminista kiadványtól kezdve az első, belsőégésű motorral rendelkező tengeralattjáró 1857-es tervrajzán át, a vízilovak életét bemutató 1775-ben készült ismeretterjesztő könyvig számtalan különleges dokumentum. A digitalizálás költségeit a Google állja, amely az elkészült alkotásokat a Google Books felületén, illetve a British Library honlapján keresztül szabadon kereshető és elektronikusan letölthető formátumban teszi közzé. A brit nemzeti könyvtár gyűjteményében 14 millió könyv és csaknem 1 millió folyóirat található. A digitalizálási törekvések már tavaly elindultak, ekkor mintegy 40 millió oldalnyi újság - köztük 350 éves kiadványok - elektronikus feldolgozását jelentették be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.