Egyetem

Három éven belül jelenhetnek meg a gépeléssel tölthető laptopok

Három éven belül jelenhetnek meg a gépeléssel tölthető laptopok

2011. június 25., szombat
Három éven belül jelenhetnek meg a gépeléssel tölthető laptopok

A nanotechnológiai kutatások fejlődésével három éven belül megjelenhetnek a billentyűzet használatával elektromos áramot termelő laptopok - közölték a melbourne-i RMIT egyetem kutatói, akik a piezoelektromosságban látják a megoldást.

A piezoelektromosság olyan elektromos jelenség, amelynek során bizonyos anyagokban nyomás hatására elektromos feszültség keletkezik. Ezen az elven működnek például a gázgyújtók. Az Advanced Functional Materials című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint az ausztrál kutatók ezt a jelenséget ötvözték a mikroprocesszor gyártásnál alkalmazott vékonyfilm technológiával. "Az ilyen nanotechnológiával készült piezoelektromos filmeket a futócipőkbe telepítve mobiltelefonok, billentyűzetbe építve pedig a számítógépek töltésére lehetne használni" - magyarázta

Madhu Bhaskaran

, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy a technológia finomításával olyan tartós áramforrásokat készíthetnek, amelyek a vérnyomás segítségével a szívritmus-szabályozókat is tölthetik. A piezoelektromos filmek fejlesztése azonban még nem tart ott, hogy elegendő energiát termeljen a mai laptopok ellátásához. Ezzel a technológiával jelenleg csupán a kívánt energia egytizedét képesek előállítani. A következő lépés a hatékonyság növelése, amely - Bhaskaran szerint - három év alatt sikerülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.