Közélet

Gyorsvasúti pálya a magyar határtól az Adriáig

Gyorsvasúti pálya a magyar határtól az Adriáig

2011. június 28., kedd
Gyorsvasúti pálya a magyar határtól az Adriáig

Két sínpárral és részben új nyomvonalon újítják fel és teszik gyorsvasúti közlekedésre is alkalmassá a magyar határtól Fiuméig (Rijeka) tartó vasútvonalat Horvátországban - mondta el a horvát vasúttársaság (HZ) személyszállítási üzletágának igazgatósági tagja az MTI érdeklődésére.

Mario Musa

a Buda-Kanizsa vasútvonal megnyitásának 150. évfordulóját ünneplő hétvégi nagykanizsai rendezvényen beszélt arról, hogy a múlt hónapban megkezdték a mintegy 300 kilométeres, Gyékényes-Botovo határátkelőtől a tengerig tartó pálya első szakaszának korszerűsítését. A Kapronca (Koprivnica) és Körös (Krizevci) közötti, nagyjából 30 kilométeres vonal volt eddig a legrosszabb állapotban, ezt horvát állami beruházásként, 25 millió eurós ráfordítással másfél év alatt újítják fel. A horvát tengeri kikötő és Közép-Európa közötti áruszállítás legfőbb vasútvonalának teljes horvátországi rekonstrukciója 3,5 milliárd euróba kerül. A munkálatok finanszírozására európai és kínai érdeklődés is mutatkozik, de a horvátok elképzelése szerint a csatlakozás után európai uniós forrásból modernizálnák a vonalat. A jelenlegi tervek szerint kezdetben 160 kilométeres sebességű haladást tenne lehetővé a felújítás, ennek keretében két sínpárra bővítenék a vonalat, amelyet később még gyorsabb közlekedésre is alkalmassá tennének. A Gyékényestől Zágrábon át az Adriáig tartó vasút egy részét - Károlyvárostól (Karlovac) a tengerig - teljesen új nyomvonalra helyeznék át, a 150 éve hegyvidéken épült jelenlegi szakaszt délről kerülné el az új pálya. Mario Musa hozzátette: a kivitelezésre egyelőre nincsenek pontos határidők kitűzve, mert előbb a finanszírozási hátteret szeretnék megteremteni hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.