Gazdaság

Felülvizsgálták a gázár-támogatás rendszerét

Felülvizsgálták a gázár-támogatás rendszerét

2011. június 5., vasárnap
Felülvizsgálták a gázár-támogatás rendszerét

A jövőben a gázár-támogatás szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. Az államkincstár a folyamatban lévő fellebbezéseknél már ennek alapján jár el - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnap az MTI-vel.

A nemzeti fejlesztési miniszter egyetértett

Szabó Máté

ombudsman javaslatával és felülvizsgálta a nagycsaládosok gázár-támogatásáról szóló miniszteri rendeletet. Ennek eredményeként már csak egyféle - a három, vagy több gyermeket nevelő családoknak kedvező módon - lehet értelmezni a rendelet feltételeit - olvasható a közleményben. Az ombudsmani hivatal emlékeztet: az állampolgári jogok országgyűlési biztosa áprilisban felkérte a minisztert, fejtse ki álláspontját a rendeletnek a nagycsaládos háztartás fogalmát értelmező szakaszairól.

Fellegi Tamás

ezt követően egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Államkincstárral, és módosította a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó árszabások megállapításáról szóló rendeletet. Ennek értelmében a jövőben a gázár-támogatás szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. A miniszter arról is tájékoztatta a biztost, hogy az egyeztetés eredményeképpen az államkincstár képviselője jelezte: a folyamatban lévő fellebbezési eljárások során már a módosításnak megfelelő jogértelmezés alapján járnak el, és az első fokon elutasított kérelmeket is ennek megfelelően fogják felülvizsgálni. Szabó Máté azért fordult a nemzeti fejlesztési miniszterhez, mert többen panaszolták a biztosnak, hogy a három, vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok sem kapták meg a gázár-támogatást. A közlemény szerint, a panaszosok kérelmét a Magyar Államkincstár azzal a magyarázattal utasította el, hogy a támogatásra csak azok jogosultak, akik három gyermek után kapják a családi pótlékot. Az egyik panaszos és házastársa négy gyermeket nevel, közülük azonban már csak kettő középiskolás, két gyermek viszont már nappali tagozatos egyetemi hallgató; a családi pótlékot ők már valóban csak a két középiskolás gyermek után, de nagycsaládosként kapják, a rendelet mégis kizárta őket a gázár-támogatásból. A családtámogatási törvény szerint az tekinthető nagycsaládosnak, aki a háztartásában legalább három gyermeket nevel, ezért gyermekenként magasabb összegű családi pótlékra jogosult. Amennyiben azonban közülük valamelyik, vagy akár több is befejezte már a középiskolát, a szülő a nagycsaládosoknak járó ellátást már csak a többi gyermek után kapja, de a három - vagy több - gyerekre figyelemmel. A nagycsaládosok fogalmának ilyen értelmezését alkalmazta a jogalkotó a személyi jövedelemadózás során is. Az országgyűlési biztos álláspontja szerint azonban a gázár-támogatási kérelmek elbírálásánál az államkincstár a miniszteri rendelet szövegét szűkítve értelmezte, csak azt vette figyelembe, hogy az igénylőnek hány gyerek után fizetik a családi pótlékot, azt viszont nem, hogy hány gyermekre figyelemmel állapították meg annak mértékét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.