Kultúra

Egyéjszakás kaland - (nem csak) a múzeumban + VIDEÓ, FOTÓK

Egyéjszakás kaland - (nem csak) a múzeumban + VIDEÓ, FOTÓK

2011. június 22., szerda
Egyéjszakás kaland - (nem csak) a múzeumban + VIDEÓ, FOTÓK
Június 25-én idén is ránk köszönt a "múzeumok Szent Iván-éje": kizárólag egy estére, a Múzeumok Éjszakájára nyílik ki a Móra Ferenc Múzeum trezorja a múzeum kivételes aranykincseivel, de a Reök-palota, a Somogyi-könyvtár, a dóm, a Füvészkert és az Interaktív Természetismereti Tudástár is "éjjeli műszakban" várja a látogatókat. "Minél több arcát mutatja meg a múzeum látogatóinak, annál többen fogják szeretni, és annál többen járnak majd ide. Örömmel mondhatom, hogy minden évben vannak olyan szegediek is, akik rácsodálkoznak, hogy mi minden található a Kultúrpalotában. Ha kirándulni, nyaralni megyünk, akkor meglátogatjuk a múzeumot, de hogy saját lakóhelyünkön is többször eljöjjünk, ahhoz kellenek az ilyen események" - mondta el portálunknak Szatmári Csilla, a Múzeumok Éjszakájának főszervezője. "Célunk az, hogy ezen az éjszakán nemcsak a múzeum, hanem a város is a Múzeumok Éjszakája lázában égjen" - tette hozzá a főszervező. A múzeum mellett a Vár, a Kass Galéria, a Fekete Ház, valamint a társintézmények - a Reök-palota, a Somogyi-könyvtár, a dóm, a Füvészkert és az idén újonnan társuló Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára - várják majd bőséges programkínálattal az érdeklődőket. A visszajelzések alapján elsősorban a régészeti kiállításokat részesítik előnyben, ez is indokolta az idei év témaválasztását. A Trezor titkai tárlaton a nagyszéksósi aranykincs a főszereplő. Az értékes aranykincseket bemutató kiállításon a nagyközönség megcsodálhatja a Nagyszéksóson feltárt aranylelet ritkaságnak számító darabjait: az V. század környékéről származó zománc- és féldrágakő-berakásokkal díszített csatokat, nyakpereceket, szíjvégeket, lószerszám-díszeket és különböző aranylapokat. A múzeum gazdag numizmatikai gyűjteményének aranykincseit is bemutatják a Múzeumok Éjszakáján: kivételes római és bizánci pénzérméket, valamint Károly Róbert, Mátyás király, Mária Terézia és Ferenc József idejéből származó érméket is láthat a közönség. A tárlat érdekessége az az aranyérem, melyet 1883-ban adtak ki Ferenc József szegedi látogatásának tiszteletére - tájékoztatott Újszászi Róbert numizmatikus. A magyar pénzverés történetét szemléltető kiállítási anyag egészen a huszadik századig kalauzolja a látogatókat: az 1950-es, 60-as, 70-es években kiadott emlékérmeket is kiállítanak majd. Az egyedi tárlat további különlegességeket is tartogat: bemutatják például azt az aranytollat, melyet Tömörkény István írói jubileumának tiszteletére vehetett át, valamint láthatunk majd egy ritkaságnak számító, Kossuthot ábrázoló miniatűr nyakkendőtűt is. Lajkó Orsolya régész, a múzeumi aranykincs kezelője elmondta, bár sokszor erősen Szegedhez tartozónak említik a kincset, ma Nagyszéksóstó Röszke határába tartozik. Hunkori aranyleletről van szó, amely az V. század első felében került a földbe, így Attilához - a közhiedelemmel ellentétben - nem köthető, jóllehet valószínűleg magasabb fejedelmi személyiség halotti áldozata, máglyalelete lehet.

Kulturális kavalkád a múzeumok éjén

Szombaton 18-tól 24 óráig a Somogyi-könyvtár idén is megrendezi a Múzeumok Könyvtári Éjszakáját, melynek keretében a könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei (Vasváry-gyűjtemény, Helyismereti gyűjtemény, gyorsírászati gyűjtemény, valamint az Emlékkönyvtár) 18 és 24 óra között nyitva lesznek, és mindegyikben alkalmi kiállítás és tárlatvezetés várja a látogatókat. 500 exlibrisszel ismerhetjük meg a "grafika gyöngyszemeit", a Gyermekkönyvtár 18-tól 21 óráig foglalkozásokkal várja a különgyűjtemények kiállításaival ismerkedő szülők gyermekeit is. A játékos foglalkozások résztvevői többek között végigjárhatják a csillagösvényt, megcsodálhatják a csillagképeket, a csillagok táncát, hallgathatnak csillagmesét, összeilleszthetik a csillagkört – a Partiscum Csillagászati Egyesület közreműködésével. A könyvtári éjszaka éjfélkor a "Prágai Missale", a Szegeden őrzött legrégebbi kódex bemutatásával és becsukásával zárul az Emlékkönyvtárban. A különgyűjtemények érdekes kiállításai között találjuk például a Vasváry-gyűjteményből „Lincoln magyar hősei”-t, mely a negyvennyolcasok magyarok szerepét mutatja be az amerikai polgárháborúban. Az Emlékkönyvtár "Kéziratos könyvek - öt évszázad könyvremekei" címmel láthatnak bemutatót az érdeklődők. A kiállítások éjfélig folyamatosan megtekinthetők. A gyűjtemények kezelői 20 és 21 óra, valamint 22 és 23 óra között rövid előadásokat tartanak. Részletes program ITT. A Reök-palota idén is csatlakozik a népszerű programsorozathoz. Minden korosztály számára érdekes és ingyenes programokkal, köztük Az ember tragédiája rendezőjével és főszereplőivel folytatott szubjektív tárlatvezetéssel, tűzzsonglőrökkel, valamint rendhagyó szabadtéri jegyértékesítési akciókkal várják a látogatókat, részletek a Reök honlapján! Mindemellett a tavalyi évhez hasonlóan orgonazenével és toronylátogatással készül a Múzeumok Éjszakájára a dóm, de a Füvészkert is tartogat meglepetéseket egy zseblámpás kalandtúra formájában, és sok más mellett droggyűjteményekkel, kémiai orgonával és tárlatvezetéssel várja a látogatókat a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára is, részletes programok ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.