Közélet

Demonstrációra készülnek a rendvédelmi szakszervezetek

Demonstrációra készülnek a rendvédelmi szakszervezetek

2011. június 7., kedd
Demonstrációra készülnek a rendvédelmi szakszervezetek

Újabb demonstrációra készülnek a rendészeti szakszervezetek, miután a keddi, a miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a feleknek - mondták szakszervezeti vezetők a Parlamentben tartott, valamivel több mint egyórás megbeszélés után.

Pongó Géza

, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) és

Bárdos Judit

, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) vezetője is azt mondta az Országház előtt várakozó újságíróknak: nem tudják elfogadni a kormány álláspontját a nyugdíjrendszer átalakítása ügyében. A szakszervezetek egyike sem fogadta el a kormány álláspontját, ezért demonstrációkra készülnek - tették hozzá. Az FRSZ elnöke elmondta, hogy a következő napokban döntenek a nyomásgyakorlás további lehetőségeiről. Mint hozzátette: a tárgyalások eredménytelenül zárultak, de ígéretet kaptak

Orbán Viktortól

arra, hogy a hétfőn elfogadott alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások, valamint az új életpálya-modell kidolgozásába bevonják őket. Pongó Géza szerint valószínűleg az érdek-képviseleti konföderációs kapcsolatokon keresztül, a "civil társadalom" szakszervezeteivel közösen gyakorolnak nyomást. Lesznek sztrájkok és tüntetések is, ám a rendőrség és a rendvédelmi szervek nem sztrájkolhatnak - fűzte hozzá. A BRDSZ elnöke is megerősítette, hogy nem fogadták el a kormány javaslatait. Bárdos Judit, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnökeként bejelentette, hogy részt vesznek a jövő hétre tervezett konföderációs demonstrációkon. Az MTI kérdésére Bárdos Judit megerősítette, hogy az öt szakszervezeti tömörülés közös demonstrációja várhatóan jövő hét csütörtökön lesz.

Powell Pál

, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma (RÉF) munkavállalói oldalának megbízott elnöke elmondta: előrelépésként értékeli, hogy a már nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók esetében az önkéntesség elve érvényesül, vagyis saját maguk dönthetik el, visszatérnek-e az állományba. A szakszervezeti vezető ugyanakkor hangsúlyozta, nem elégedettek, hiszen a nyugdíjban maradó 57 év alatti egykori rendvédelmi dolgozók 16 százalékos adójáról nem mondott le a kormány. A RÉF munkavállalói oldalának megbízott elnöke ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a rendészeti dolgozók új nyugdíjrendszere és életpálya-modellje várhatóan egyszerre, 2012. január elsején lép életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.