Egyetem

Csak városi legenda a szoftverek adásvételi tilalma

Csak városi legenda a szoftverek adásvételi tilalma

2011. június 19., vasárnap
Csak városi legenda a szoftverek adásvételi tilalma

A használt szoftverek kereskedelmének tilalma csak egy városi legenda - hangzott el azon a budapesti konferencián, amelyen a használt szoftver- és hardver kereskedelem magyarországi lehetőségeit, jogi feltételeit és környezetvédelmi jelentőségét ismerhették meg az informatikai szakemberek.

A SECOND HAND IT = Több mint alternatíva! címmel rendezett szakmai bemutatón Magyarország használtszoftver kereskedelmi piacának első szereplője, a magyar tulajdonú Licence Professional Kft. (LicencePro) üzleti partnereivel közösen mutatta be azokat a lehetőségeket, amelyekkel jelentős mértékben, akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők a vállalatok informatikai célú kiadásai. Az operációs rendszerek és irodai programcsomagok beszerzésénél a vállalatok többsége azt hiszi, hogy a vásárolt szoftverek olyan termékek, amelyek tovább már nem értékesíthetők, azaz korszerűsítéskor vagy a számítógép leselejtezésekor az eszközzel együtt a programok is értéküket vesztik. Ezekből a hiedelmekből fakad, hogy ma Magyarországon hozzávetőleg 600-700 ezer feleslegessé vált szoftver van, de ezek más cégeknél, vagy akár a magánszemélyeknél még hasznosíthatók lennének. „Kulcsfontosságú, hogy a vállalatok vezetői megértsék, hogy a használt szoftverekkel és licencekkel történő gazdálkodás ugyanolyan, mintha a gyártóktól vásárolnának, viszont nagyságrendekkel olcsóbban lehet ilyen módon szoftverekhez jutni" - magyarázta

Arató E. Árpád

, a LicencePro ügyvezetője, hozzátéve, hogy a használt szoftverek licencei is jelentős értékkel bírnak és megfelelő jogi átruházás esetén a licencek adásvétele legális. Ezzel a módszerrel például gazdaságosabban lehet Windows XP-hez jutni, mert ezt csak a Microsoft jelenleg kapható szoftvereinek megvásárlásával lehet beszerezni. Ez a megoldás akkor kifizetődő, ha a felhasználó tudja, hogy később a most még "kényszerből" megvásárolt szoftverre szeretne váltani. A remarketinggel foglalkozó cégek pontosan tudják, hogy az egyes licenceket hogyan kell jogilag kezelni. Fontos tehát, hogy mindig csak azok és csak annyi szoftver licenc álljon rendelkezésre, amire aktuálisan tényleg szükség van - hangsúlyozta Arató E. Árpád. A használt szoftverek kereskedelme az otthoni felhasználóknak is előnyös, mert ilyen módon egyedi licencek is vásárolhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.