Egészség

Azonosították az agresszív természetű emlőrák hátterében álló géneket

Azonosították az agresszív természetű emlőrák hátterében álló géneket

2011. június 2., csütörtök
Azonosították az agresszív természetű emlőrák hátterében álló géneket

A gyakran halállal végződő, úgynevezett háromszorosan receptornegatív emlődaganatban szenvedők számára nyújt reményt, hogy amerikai kutatók azonosították a betegséghez köthető géneket - írta pénteken a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Ennél az agresszív ráktípusnál nincs sem ösztrogén-, sem progeszteronreceptor, sőt HER2-receptor sincs, azaz mind a három receptorfajta hiányzik, amelyekhez a mellrák elleni szerek hozzákötődhetnek. Ezért az ebben a típusú emlődaganatban szenvedő nők nem reagálnak a szokásos kemoterápiás szerekre, nagyobb a halálozási arányuk. Az amerikai Harvard Egyetem orvosi karához kapcsolódó Dana-Farber Rákintézet kutatóinak most sikerült 15 gént azonosítaniuk, melyek a mellrák háromszorosan receptornegatív típusával vannak kapcsolatban. Erre a tumorfajtára jellemző, hogy a daganat sok őssejtekhez hasonló természetű sejtet tartalmaz, amelyek gyorsan osztódnak. A most fellelt gének ezekben a sejtekben működnek, és a növekedéshez szükségesek a Jak2/Stat3 jelű molekuláris útvonalon. Ezt a biológiai mechanizmust már korábban is vizsgálták, akkor egy bizonyos típusú vérrák kialakulásában betöltött szerepét keresték, amelynek eredményeként azóta folyamatban van két gátlószer klinikai kipróbálása. Három további hatóanyag pedig a fejlesztés korábbi szakaszában van. "Ezeknek a célpontoknak a felfedezése gyors ütemben vezet majd el olyan klinikai próbákhoz, amelyeket abban a reményben folytathatnak le, hogy kifejlesztik a háromszorosan negatív mellrák első specifikus terápiáját" - hangsúlyozta

Polyak Kornelia

, az intézet emlőrákra szakosodott genetikusa. Az eredeti tanulmányt a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban tették közzé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.