Közélet

Az Új Szóban a Velencei Bizottság alkotmány-álláspontjáról

Az Új Szóban a Velencei Bizottság alkotmány-álláspontjáról

2011. június 22., szerda
Az Új Szóban a Velencei Bizottság alkotmány-álláspontjáról

Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán a Velencei Bizottság új magyar alaptörvénnyel kapcsolatos álláspontjáról közöl szlovákiai magyar politológusi véleményt.

Ravasz Ábel

, a Publicus Slovensko ügynökség vezető elemzője röviden ismerteti a Velencei Bizottság állásfoglalását, majd megjegyezi: "Számos egyéb problémafelvetés mellett a Velencei Bizottság a szlovákiai magyarság számára kulcsfontosságú kérdésben, a kisebbségek kollektív jogaival kapcsolatban is elutasítóan nyilatkozott, jelezve: értelmezésük szerint ilyet egy állam csak saját kisebbségeinek adhat, más országokban élőknek nem. Ez az álláspont a szlovák kormány értelmezéséhez közelít." A szerző felidézi

Szájer József,

az új alkotmány megfogalmazásában kulcsszerepet vállaló fideszes EP-képviselő blogbejegyzését is, amelyből kiderül, hogy Budapest nem fogadja el a bizottság állásfoglalását alkotmányügyben. "Ez utóbbi fejlemény különösen abból a szempontból sajnálatos, hogy a szlovákiai magyar kisebbség képviseleti szervei éppen a Velencei Bizottság egy korábbi ajánlására hivatkozva kérik-követelik a (szlovákiai) nyelvtörvény további módosítását. A testület októberi, vonatkozó határozatának megjelenésekor maga

Németh Zsolt

magyar külügyi államtitkár is úgy nyilatkozott, hogy a Velencei Bizottság 'egyfajta európai alkotmánybíróságnak tekinthető', és reményét fejezte ki, hogy az állásfoglalás egy születő, a kisebbségi nyelvhasználatról szóló európai törvény alapját képezheti" - mutat rá Ravasz Ábel. Azt állítja: "Ha Magyarország a Velencei Bizottságot kritizálja, cserben hagyja a szlovákiai magyar kisebbséget – hiszen az tarthatatlan álláspont, hogy a testület egyszer 'viszonylag kevés ismerettel rendelkezik', másszor pedig egyfajta 'európai alkotmánybíróság'. A szakértő ugyanis akkor is szakértő, ha történetesen nem ért egyet velem." Ravasz szerint "a magyar álláspont inkonzisztenciája a bizottsággal kapcsolatban érthető, és az sem meglepő, hogy a kormány védi saját alkotmányát". "Azonban az Orbán-kormány támadásaival belpolitikai célok érdekében diszkreditálja a határon túli magyar érdekvédelem egyik legfontosabb fórumát. Budapest megteheti, hogy rendszeresen dehonesztáló nyilatkozatokat tesz az európai jogtanácsadó fórumokkal kapcsolatban – a kisebbségi magyarok azonban ezzel eszközöket és érveket vesztenek saját követeléseik megvalósításához, és egyre távolabb kerül tőlük helyzetük európai rendezésének lehetősége" - zárja eszmefuttatását Ravasz Ábel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.