Közélet

Az MSZP a versenysport mellett a szabadidősportot is támogatná

Az MSZP a versenysport mellett a szabadidősportot is támogatná

2011. június 8., szerda
Az MSZP a versenysport mellett a szabadidősportot is támogatná

Az MSZP véleménye szerint a magyar sportnak nem egycsatornásnak kell lennie, hanem a versenysport mellett a szabadidősportot is támogatni kell.

Erről

Varga László

szocialista országgyűlési képviselő, a parlament Sport- és turizmusbizottságának tagja beszélt "A hazai sportélet elmúlt egy éve - vágyak és a valóság" címmel megtartott szerdai sajtótájékoztatóján közvetlenül azt követően, hogy a bizottság meghallgatta az illetékes tárca, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét,

Réthelyi Miklóst

. Varga László sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság - miként szavai szerint arra a szocialisták már korábban figyelmeztettek - nem járult hozzá, hogy a társaságiadó-kedvezményeket a sportegyesületek működésére, sportolók, edzők bérezésére lehessen fordítani, s az ilyen források kizárólag az utánpótlásra használhatók fel. Az MSZP ezért is nyújt be módosító javaslatot az Országgyűlésnek, hogy ha már a kedvezmények csak szűkebb körben érvényesíthetők, akkor ne csupán az öt kiemelt látvány-csapatsportág (labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda), hanem a többi olimpiai sportág is kapjon ilyen támogatást. Ez a jobb olimpiai szereplést is szolgálná - tette hozzá a képviselő. Varga László kifogásolta, hogy az eddigi több köztestület helyett egyetlenként a Magyar Olimpiai Bizottság, amelyet a fideszes Borkai Zsolt vezet, "mint arról hallani lehet, az ősztől gyakorlatilag kizárólagos forráselosztóvá válik". Óvott a sporteszközöket terhelő termékdíj bevezetésétől, és szorgalmazta, hogy a Fidesz ne csak ígérje, hanem valósítsa is meg a mindennapos iskolai testnevelést. Az MSZP-s képviselő példa nélkülinek mondta a debreceni futballstadion megépítésére megszavazott 12 és fél milliárdos állami támogatást, hangoztatva, hogy ez "elsősorban klubérdekeket, és nem nemzeti érdekeket szolgál". Sajtótájékoztatóját pedig azzal zárta, hogy "ma Magyarországon a sportfinanszírozás, az infrastrukturális beruházások azokat a sportegyesületeket támogatják, amelyek a Fidesz meghatározó politikusainak érdekkörébe tartoznak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.