Közélet

Az eszéki magyar főkonzulátusról érdeklődik a Jobbik

Az eszéki magyar főkonzulátusról érdeklődik a Jobbik

2011. június 21., kedd
Az eszéki magyar főkonzulátusról érdeklődik a Jobbik

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke szóbeli kérdés formájában érdeklődött Németh Zsolt külügyi államtitkárnál arról, hogy szándékában áll-e a kormánynak újra megnyitni az eszéki magyar főkonzulátust.

A jobbikos képviselő emlékeztetett rá, hogy a képviseletet 2002. január 26-án

Orbán Viktor

miniszterelnök nyitotta meg, aki akkor hangsúlyozta, hogy a hagyományos diplomáciai feladatok mellett szimbolikus jelentősége is van a főkonzulátusnak, hiszen feladata az is, hogy a „magyar nemzet elzsibbadt tagjaiba új életet leheljen”. Aztán

Gyurcsány Ferenc

2006. szeptember 30-án bezáratta az épületet, pontosabban – szocialista szóhasználat szerint – működésének ideiglenes szüneteltetése mellett döntött. A Jobbik szerint a külhoni magyarság eleget nélkülözött a szocialista rezsimek időszakában, itt az idő, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is megvalósuljon a nemzetpolitikai fordulat! Rendkívüli jelentősége volt a magyar állampolgárság kedvezményes megadásának, de az elcsatolt magyar közösségek ennél jóval többet, további konkrétumokat, további előrelépéseket várnának a magyar kormánytól. Az anyaországtól méltatlanul kevés figyelmet kapó, a délszláv háborúk során rengeteget szenvedő, létszámában erősen fogyatkozó horvátországi magyarság számára igen nagy jelentőséggel bírna az eszéki magyar főkonzulátus újbóli megnyitása.

Szávay István

néhány héttel ezelőtti drávaszögi útján képviselőikkel találkozva erről maga is meggyőződött, így felszólalásában e kérést tolmácsolta a kormány irányába. A jobbikos képviselő kérdésére pozitív válasz érkezett.

Németh Zsolt

külügyi államtitkár megköszönte a felvetést és elmondta, maguk is egyetértenek az elmondottakkal, a teendők tekintetében pedig megkezdődtek az egyeztetések a Külügyminisztériumon belül, így az eszéki magyar főkonzulátus hamarosan ismét megnyithatja kapuját. A Jobbik üdvözli a kormány szándékát, és örömmel veszi tudomásul, hogy a számos nemzetpolitikai kérdésben csak a szavak szintjén meglévő elkötelezettség ez esetben konkrét kormányzati cselekvés formájában is testet fog ölteni - olvasható a Jobbik Magyarországért Mozgalom által kiadott közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.