Közélet

A rendőrség átszervezését sürgeti az LMP

A rendőrség átszervezését sürgeti az LMP

2011. június 16., csütörtök
A rendőrség átszervezését sürgeti az LMP

Kevesebb bürokrácia, közösségi alapon történő szerveződés és a létbiztonság megteremtése – ez a három alappillére az LMP rendőrségi koncepciójának, amit Dorosz Dávid, a párt országgyűlési képviselője ismertetett csütörtökön Szegeden. Elképzeléseiket törvényjavaslat formájában várhatóan szeptember-október környékén terjesztik az országgyűlés elé.

„Úgy gondoljuk, az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az Orbán-, illetve Pintér-féle közbiztonsági koncepció megbukott. Sajnálatosan olyan helyzet van a kistelepüléseken és a vidéki városokban, amihez képest a 2010 májusi szinte már idillinek számítanak” – vélekedik

Dorosz Dávid

LMP-s országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és rendészeti, valamint a Határon Túli Magyarok bizottságának tagja. A Lehet Más a Politika szerint szükséges a rendőrség szerkezetének az átalakítása, melyre vonatkozó elképzeléseiket a múlt héten nyilvánosságra hozott koncepciójuk tartalmazza. Az LMP elképzelései három pontban sűríthetők össze. Elsőként kevesebb bürokráciát és ezzel együtt az utcákon több szolgálatot teljesítő rendőrt szeretne az LMP. Másodsorban Dorosz a közösségi alapon szerveződő rendőrségi szervezet kialakítását hangsúlyozta. Ez azt jelenti, hogy sokkal több beleszólást szeretnének biztosítani a helyi közösségeknek. „Nem a statisztikagyártásnak kell, hogy megfeleljen a rendőrség, hanem az emberek igényeinek” – tette hozzá. Ez a modell számos országban sikeres, a Visegrádi négyek közül egyedül hazánkban nem vezették be. Csehországban és Szlovákiában helyi rendőrségek, míg Lengyelországban városi rendőrségek vannak. Harmadik fontos pillérként a rendőrségi dolgozók létbiztonságának megteremtését emelte ki a politikus. „Nem hagyhatjuk azt szó nélkül, s nem tűrhetjük, hogy a rendőrök megalázva, kisemmizve 90 ezer forintos nettó fizetésért napi 10-12 órát hóban-fagyban járőrözzenek” – fogalmazott.

„El lehet azt mondani, hogy a rendőrség jelenleg az utolsó szocialista nagyvállalatok egyike, hiszen évtizedek óta változatlan szervezeti struktúrában, fölépítéssel üzemel” – jelentette ki a sajtótájékoztatón

Radics Róbert

, aki régebben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője volt. Szerinte fontos lenne, hogy az állampolgárok elvárásainak megfelelően működjön a rendőrség, s ne pedig a rendőrség akarja megmondani az embereknek, miként érezzék magukat például közbiztonsági szempontból. Hangsúlyozta továbbá, hogy politikamentessé kell tenni a rendőrséget. Az LMP egész nyáron egyeztetéseket fog folytatni koncepciójával kapcsolatban, s a Parlament őszi ülésszakának elején tervezik benyújtani törvényjavaslatukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.