Közélet

A piac pozitívan értékeli az államadósság csökkentését

A piac pozitívan értékeli az államadósság csökkentését

2011. június 21., kedd
A piac pozitívan értékeli az államadósság csökkentését

Nem lepte meg a piacokat Orbán Viktor miniszterelnök keddi bejelentése az államadósság csökkentéséről, mivel ennek ideje és tervezett mértéke már ismert volt, de az őszre jelzett újabb adósság-csökkentő lépésnek pozitív hozadéka lehet az MTI által megkérdezett banki elemzők szerint.

A miniszterelnök bejelentette: a kormány keddi döntésével kilenc év után először jelentősen csökkentette Magyarország államadósságát, amely egy lépésben, 1.340 milliárd forinttal a GDP 81 százalékáról 77 százalékára csökken.

Orbán Viktor

reggel, még a kormány ülése előtt beszélt arról az MR1-Kossuth Rádióban, hogy a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal csökkenti a kabinet az államadósságot és akkor szólt arról is: a tervek szerint ősz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentő lépés.

Barta György

, a CIB Bank elemzője szerint a bejelentésnek nem volt komolyabb piaci hatása, mivel az adósságcsökkentés mértékét már korábban ismertette a miniszterelnök. Annak azonban komolyabb pozitív hozadéka is lehet, ha az őszi újabb lépések nyilvánosságra kerülnek. Hogy ezek mik lesznek arról egyelőre csak találgatni lehet - tette hozzá. Nem tartotta kizártnak azonban, hogy a nagy állami vállalatok, például a MÁV adósságának konszolidációját is tartalmazza majd az akkori kommunikáció. Esetleg egy adósság visszavásárlás sem zárható ki, de ma még homályos a következő lépés - hangsúlyozta. Mindenesetre Barta György szerint, ha lesz valami meglepő a "kormány tarsolyában" ősszel, arra a piacok is pozitívan reagálnak majd. Emlékeztetett rá: bár a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználásának a piac nem örült, az államadósság csökkentését azonban pozitívan értékelte. Az elemző a bejelentés ellenére továbbra is túlzottan ambiciózusnak nevezte az államadósság-csökkentés kormány által várt ütemét. Úgy vélte, a kabinet prognózisától várhatóan elmaradó belső fogyasztás és gazdasági növekedés miatt az államadósság a GDP százalékában inkább csak 70 százalék környékére csökken 2015-re. A kormány 65 százalékkal számol. Hasonlóan vélekedett

Keszeg Ádám

, a Raiffeisen elemzője is. Úgy fogalmazott: kockázatot jelenthet, ha az őszi újabb államadósság-csökkentés forrását esetleg a nyugdíjpénztárakból származó magyar részvények piacra "szórása" jelentené, mert ez nyomás alá helyezhetné az árfolyamokat. Bár a következő lépésekről csak találgatni lehet, azt a piac pozitívan értékelte, hogy a kormány kommunikációjában az utóbbi időben határozottan erősödött az államadósság csökkentésének szándéka. Annak azonban, hogy 2018-ra 50 százalékra csökkenhet a GDP arányos államadósság Keszeg Ádám szerint most nincs piaci hatása, mivel a befektetők rövidebb időtávra figyelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.