Közélet

A pénzügyi stabilitási jogszabályokat akar az EU

A pénzügyi stabilitási jogszabályokat akar az EU

2011. június 23., csütörtök
A pénzügyi stabilitási jogszabályokat akar az EU

Arra sürgették az Európai Parlament képviselőit szerdán az Európai Bizottság és az EU magyar elnökségének illetékesei, hogy hagyják jóvá azokat az új jogszabályokat, amelyeket annak érdekében dolgoztak ki, hogy az EU-ban növekedjék a pénzügyi stabilitás, és a jövőben biztosabban megelőzhetők vagy könnyebben kezelhetők legyenek a gazdasági válságok.

Kármán András

nemzetgazdasági államtitkár, az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács nevében az EP brüsszeli plenáris ülésén késő este rendezett vitában felszólalva egyebek között azt hangoztatta, hogy valamennyi intézmény álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, emellett a piacok is azt várják, hogy mielőbb legyen megállapodás a témában.

Olli Rehn

, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse - a magyar elnökség a téren végzett munkáját külön méltatva - egyebek közt arra mutatott rá, hogy az EU hitelessége is kockán forog, és a felelősség felvállalására sürgette az EP-t. Megismételte, hogy az intézmények között csaknem százszázalékos az egyetértés a hat jogszabályból álló csomagról. Fontosnak nevezte a csomagot a vita egy részében elnöklő

Tőkés László

alelnök is. A vitából mindazonáltal az derült ki, hogy a jelentéstevők - bár szintén pozitívan értékelték az elnökségi erőfeszítéseket - ragaszkodnak ahhoz, hogy a Tanács még tegyen további engedményeket abban az egy-két pontban, ahol nem sikerült teljes egyetértést kidolgozni az intézményközi egyeztetéseken. Az EP csütörtökön plenáris szavazást tart a témáról, de a vitás pontokkal kapcsolatos részekről várhatóan egy-két héttel későbbre halasztják a döntést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.