Közélet

A Parlament elnöke szerint múltunkból meríthetünk erőt

A Parlament elnöke szerint múltunkból meríthetünk erőt

2011. június 5., vasárnap
A Parlament elnöke szerint múltunkból meríthetünk erőt

Közép-Európa akkor élhet sajátos esélyével az Európai Unión belül, ha népei közötti kialakul a kölcsönös tisztelet és türelem, ha senki sem presszionálja a területén élő más nemzetek tagjait, hogy adják föl önazonosságukat – mondta portálunknak Kövér László.

A trianoni békediktátum aláírásának 91. évfordulóján tartott

ópusztaszeri ünnepséget

követően az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: megítélése szerint azok tudnak helytállni a jelen és jövő versenyében, mely világok, világrészek, civilizációk között zajlik, akik egészséges erkölcsi tartással és önazonossággal rendelkeznek. Ezt pedig nem nagyon lehet másképpen elképzelni, mint nemzeti keretek között. Ezért is tartja fontosnak, hogy emlékezzünk a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én. „Önazonosságunkat az a múlt tartja össze, amit elődeink átéltek, valamint az a szándék, hogy a jövőben közösen akarjuk járni ezt az utat. Nem hiszem, hogy a piacgazdaságban történő megerősödésünk ellentétben állna azzal, hogy múltunkról, hagyományukról beszélünk, ezeket újra felfedezzük, és megpróbáljuk magunkévá tenni. Pontosan fordítva igaz, ebből erőt tudunk meríteni! Hadd tegyem hozzá: Közép-Európának sajátos küldetése és sajátos esélye is van az Európai Unión belül. Ha országai összefognak, olyan potenciált, súlyt képviselhetnek, amit a régebbi tagállamok közül a regionális, földrésznyi nagyhatalmak. Miután azonban meglehetősen össze vagyunk keveredve itt a közép-európai térségben, azon belül is a Kárpát-medencében, egyértelmű, hogy csak akkor juthatunk egyről a kettőre, ha a nemzetek között együttműködés, egészséges, kölcsönös türelem és tisztelet alakul ki. Ez persze nem működhet úgy, ha valaki elfelejti, hogy kicsoda, illetve ha egyik vagy másik nemzet arra próbálja presszionálni a területén élő más nemzet tagjait, adják föl önazonosságukat, felejtsék el azt, amit magukról gondolnak. Nekünk, magyaroknak össze kell kapaszkodnunk, ami azonban nemcsak bennünket erősít, hanem más országokat is, akiknek a területén magyar közösségek élnek” – fogalmazott

Kövér László

. A Parlament elnöke szerint a határon túli magyar fiataloknak különösen nagy szükségük van a segítségre, a támaszra. „Ők sokkal nehezebben őrzik meg magyarságukat, identitásukat, hiszen sajnálatos módon az iskolarendszerükben jóval kevesebb információt és tudást kapnak arról, kik ők valójában. Tankönyveik ráadásul nem kifejezetten nemzeti erényeinket domborítják ki, hanem éppen fordítva. Nekünk, anyaországiaknak éppen ezért segítenünk kell nekik abban, hogy ők is ehhez a közösséghez tartozhassanak, hogy büszkék lehessenek magyarságukra, elődeikre” – nyilatkozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.