Gazdaság

A következő hónapokban tovább lassulhat az ipar növekedése

A következő hónapokban tovább lassulhat az ipar növekedése

2011. június 7., kedd
A következő hónapokban tovább lassulhat az ipar növekedése

Naptárhatások is lassították az ipari termelés bővülését áprilisban az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a következő hónapokban a növekedés ütemének további mérséklődését várják.

A KSH kedden közölt adatai szerint az ipari termelés volumene áprilisban 6,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatással korrigált index 9,5 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a termelés 0,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint.

Suppan Gergely

, a TakarékBank elemzője szerint áprilisban naptárhatás miatt - a húsvéti munkaszünet miatt - lassult az ipari termelés éves szintű növekedése 6,9 százalékra az előző havi 9,2 százalékról. Az áprilisi gyorsulás ugyanakkor megfelel a hazai konjunktúramutatók előrejelzéseinek. Az elemző májusban meredekebb lassulást vár, egyrészt az egy évvel ezelőtt megugró bázis, másrészt a hazai és nemzetközi konjunktúramutatók jelentős lassulása miatt. Hozzátette, hogy egyes magyarországi gyártókat májusban is érintették a japán beszállítás nehézségei is, ami lassította a termelést, ugyanakkor júniusban sikerült visszaállítani a kibocsátást. Suppan Gergely szerint az év hátralevő részében ellentétes hatások érinthetik az ipari termelést. Miközben a nemzetközi konjunktúramutatók a külső kereslet lassulását jelzik előre, valamint a magas bázis is némileg mérsékelheti a növekedés ütemét, egyes üzemek kapacitásbővítései nagyrészt ellensúlyozhatják a várható lassulást - fejtette ki. A TakarékBank elemzője a következő hónapokban 4-6 százalék körüli növekedésre számít. Ezt követően az őszi hónapokban újra gyorsulhat a termelés, a tavaly decemberi kirívóan alacsony bázis miatt pedig az év utolsó hónapjában a növekedés elérheti a 20 százalékot is. Így összességében idén 10 százalék körüli, jövőre a Mercedes új üzemének termelésbe lépésével pedig 12 százalékos növekedést vár.

Árokszállási Zoltán

, az Erste Bank elemzője magasabb, a kiigazított számok szerint 11 százalékos éves növekedési adatot várt. A márciusi havi visszaesést követően pedig azzal számolt, hogy az áprilisi bővülés dinamikusabb lesz. Ennek ellenére az elemző szerint aggodalomra egyelőre nincs ok, ezért is tarthatónak nevezte az általa korábban is várt, éves, átlagos 8,5 százalékos termelésbővülési ütemet. Árokszállási Zoltán emlékeztetett arra, hogy 2011-re az ipari termelés növekedésének fokozatos lassulását jelezték előre az elemzők, de azzal számoltak, hogy ez csak később indul. A friss adatok és a német vállalati kilátások romlásának tükrében azonban lehet, hogy a lassulás már előbb, áprilisban elkezdődhetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.