Közélet

A főjegyző leváltása mellett érvel a városüzemeltetési bizottság (FRISSÍTVE)

A főjegyző leváltása mellett érvel a városüzemeltetési bizottság (FRISSÍTVE)

2011. június 29., szerda
A főjegyző leváltása mellett érvel a városüzemeltetési bizottság (FRISSÍTVE)

A Mars téri pavilonbontások kapcsán született jogerős bírósági döntésre hivatkozik a testület, mely szerint konkrét szakmai hiányosságok is említhetők Mózes Ervin tevékenysége kapcsán. A városüzemeltetési bizottság ezért újabb ponttal egészítette ki szerdán Gyimesi Lászlónak a címzetes főjegyző leváltására irányuló indítványát. Mózes Ervin szakmai csacsiságnak nevezte az anyagot.

Mint arról hétfőn beszámoltunk,

Mózes Ervin

címzetes főjegyző

elmozdítását kezdeményezte

a Fidesz-KDNP frakció. Ezzel kapcsolatban

Gyimesi László

tanácsnok nyújtott be előterjesztést a csütörtöki közgyűlési ülésre. Szerdán a városüzemeltetési bizottság is napirendjére tűzte az ügyet, s olyan módosító indítványról határozott, mely újabb ponttal egészíti ki a Gyimesi-féle beadványt. A testület által elfogadott határozat úgy fogalmaz, konkrét szakmai hiányosságok is alátámasztják a címzetes főjegyző alkalmatlanságát. Nevezetesen egy közigazgatási perre hivatkoznak, mely 2006-ban indult, s 2010 márciusában emelkedett jogerőre. "A jogerős ítéletben hatályon kívül helyezésre kerültek azok a jegyző által hozott határozatok, amelyeket tűzveszélyességre hivatkozással a jegyző rendelt el a Mars téri felépítmények elbontása érdekében.

<....>

a 2005. évben a jegyző több mint 100 felépítményre rendelte el saját hatáskörében építéshatósági jogkörben eljárva a bontást a Mars tér területén. A jogerős bírósági döntés alapján Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a közigazgatási hivatallal együtt pervesztes lett. Ezt a tényt a bírói eljárás során az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek által készített műszaki szakértői vélemény egyértelműen rögzítette. A perben kirendelt tűzvédelmi szakértői véleményt készítő igazságügyi szakértő pedig minden kétséget kizáróan leírta, hogy a Mars téri pavilonokra a jelenleg hatályos és a korábban hatályban lévő tűzvédelmi jogszabályokban építményekre megállapított tűzvédelmi követelményeket a piactéri pavilonokra nem lehet alkalmazni. Már a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal a másodfokú határozatainak meghozatalában azon részt, hogy a pavilonok szabálytalanul építési engedély nélkül épültek, megváltoztatta, sőt, megváltoztatta az elbontó határozatoknak azon hivatkozását, mely a Mars tér átépítésének 2004. évi határozatára hivatkozott.

<...>

a jegyző 30 éves közigazgatási múltja alapján nem ismeri fel azokat a létesítményeket, amelyekre az építési törvény hatálya alkalmazható. Ebből következően a kiadott jegyzői határozatok alapján információnk szerint közel 100 pavilont bontatott el a jegyző, úgy, hogy arra jogszabályi alapja nem is volt. A helyzet bonyolultságát és a jegyző hibás jogalkalmazását fokozza, hogy többen, akik nem tettek eleget - a jogerős bírósági ítéletben is megállapított - törvénysértő határozatban foglalt bontások önkéntes teljesítésének, úgy azokra szintén jogellenesen kényszerbontást rendeltetett el, melynek költségét a pavilon tulajdonosaira hárította, illetve végrehajtási eljárás keretén belül behajtatta. Szeged Megyei Jogú Város vezetése, beleértve a jegyzőt is, tudomásunk szerint a képviselő-testületet erről nem tájékoztatta, és nem tájékoztatta Szeged város lakosságát is" - szól az anyag. A városüzemeltetési bizottság tehát a fentiek szerinti módosító indítvánnyal egészítette ki a Gyimesi László-féle, a

címzetes főjegyző felmentésére irányuló előterjesztést

.

Mózes Ervin: Szakmai csacsiság a városüzemeltetési bizottság anyaga

A címzetes főjegyző a SZEGEDma.hu-nak úgy reagált, a bírósági döntés nem a jegyzői, hanem a korábbi nevén közigazgatási hivatal másodfokú határozatát érintette. "A jegyzői határozatot az apparátus készíti elő, mégpedig a tűzoltósági véleményre alapozva. Ha az apparátus ilyen véleményt kap, nem is tudja felülírni - ennyit az elsőfokú határozatokról. Ami a per részét illeti, az elsőfokú határozatokkal szemben soha senki nem tud közigazgatási perrel fordulni a bírósághoz, hiszen előbb, másodfokon az akkori nevén közigazgatási hivatal járt el. Az pedig szintén nem tudott mást tenni, mint a tűzoltósági döntéseknek megfelelő határozatot hozni. Amikor tehát az ügy perszakba, bíróságig jutott, nem a jegyzői határozatot ítélték meg, hanem a közigazgatási hivatal másodfokú határozatát. Egész egyszerűen ebben a tekintetben szakmai csacsiságnak minősíteném a városüzemeltetési bizottság anyagát. Az ügyben csütörtökön a közgyűlés előtt részletesen kifejtem majd álláspontomat" - mondta portálunknak Mózes Ervin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.