Kultúra

A Duna Borrégió Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe

A Duna Borrégió Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe

2011. június 30., csütörtök
A Duna Borrégió Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe

Magyarország legnagyobb szőlőtermő területét - ez mintegy 28 ezer hektár - mutatták be csütörtökön Budapesten az újságíróknak, ugyanis a régióhoz tartozó három borvidéket, a hajós-bajait, a Csongrádit és a kunságit újra szeretnék pozícionálni a helyi borászok az Agrármarketig Centrum támogatásával.

A múlt évben a régióban mintegy 1,1 millió hektoliter bor került a pincékbe. Ez a 2010-es Magyarországon előállított bormennyiségnek mintegy a harmada, a múlt évben Magyarországon 3,1 millió hektoliter volt az összmennyiség - mondta

Horkay András

, a Central Europea Wine Institute (cewi) ügyvezető igazgatója, az esemény házigazdája az MTI-nek. A szakember arról is beszélt:a három borvidék borait az emberek többsége általában a kevésbé jó minőségű borokkal azonosítja. Ezt a véleményt szeretnék megváltoztatni. A Duna borrégió borait a mindennapok boraivá szeretnék tenni, amelyek az átlagnál olcsóbbak ugyan, de jó minőségűek. Ezért az exportot is növelni kívánják, mivel most az itt előállított borok több, mint 90 százalékát belföldön fogyasztják el. A kivitel növelésére minden esély megvan - hangoztatta az ügyvezető igazgató -, ugyanis a Duna borrégió borai mind az ország uniós elnökségi rendezvényein, mind pedig a kínai miniszterelnök közelmúltbeli magyarországi látogatása alkalmával jól vizsgáztak. Horkay András megjegyezte: különösen reményre ad okot, hogy Kínában az utóbbi időben keresik a mindennapok borait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.