Közélet

37 megyei cég pályázott sikerrel munkahelyteremtésre + FOTÓK

37 megyei cég pályázott sikerrel munkahelyteremtésre + FOTÓK

2011. június 29., szerda
37 megyei cég pályázott sikerrel munkahelyteremtésre + FOTÓK
Harminchét Csongrád megyei vállalkozás összesen 321 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő beruházások támogatására kiírt pályázatán. Az egyik nyertes a színházi díszletgyártással foglalkozó Scabello Bt., melynek tápéi telephelyén Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az ünnepélyes támogatási szerződéskötéskor beszámolt arról, hogy az országos szinten 5 milliárd forintos keret több mint kétszeresére érkeztek igények.Czomba Sándor államtitkár a munkahelyteremtésre fordított állami keret megduplázást azzal indokolta, hogy ma hazánkban ez a legfontosabb feladat. Hangsúlyozta, hogy elsősorban a kis- és középvállalkozói szektort szeretnék megerősíteni, a pályázati feltételek is ezt segítik. Elmondta, hogy a korábbi években is hasonló célzattal voltak pályázatok kiírva, ám a kevesebb összegre, illetve többször meg is kellett ismételni a kiírást, ugyanis nem jelentkeztek elegendően. Ennek oka Czomba szerint a rossz feltételrendszer volt, hiszen most több mint kétszeres volt a túljelentkezés az 5 milliárdos keretre. „Döntő többségében az észak-magyarországi, észak- és dél-alföldi régióból érkeztek a pályázatok, vagyis azokról a területekről, ahol leginkább szükség van a munkáskézre” – mondta el. Minden új munkavállaló után 2,2 millió forint igénylehető országszerte, ám a támogatás intenzitásában vannak eltérések. „Míg egy például egy nyugat-dunántúli régióban 30%-os támogatási intenzitást lehetett elérni addig hátrányosabb helyzetű régiók esetében 70%-os” – hangsúlyozta Czomba Sándor. Jelentős könnyítés a korábbi évekhez képest, hogy a 15 millió forint alatti támogatást elnyerő vállalkozások könnyített feltételekkel juthattak az elnyert forrásokhoz. Ennek a pályázatnak köszönhetően országos szinten közel 3000 ember juthat álláshoz. A nyertes Csongrád megyei pályázók egyike a 100%-ban magyar tulajdonú, díszletgyártással foglalkozó Scabello Bt., ahol a jelenlegi 27 fős létszám megtartása mellett 10 főt vesznek fel. A cég színházaknak dolgozik belföldre és külföldre egyaránt, jelenleg például a Szegedi Szabadtéri Játékokra készítik a Víg özvegy díszletét.

Lehetőség a piaci helyzet erősítésére

„Örülünk, hogy nyertünk egy pályázatot, s ezzel lehetőséget ahhoz, hogy az eddigi piaci helyzetünket meg tudjuk erősíteni és a szakmai munkánkat jobb minőségben tudjuk végezni. Nagy öröm számunkra ez az ünnepélyes átadás is, mert ezt úgy éljük meg a kollégáinkkal közösen, hogy ez az itt dolgozó emberek értékelése is” – fogalmazott az 1992-ben alapított vég vezetője, Tóth Kázmér. Az ügyvezető tapasztalatai szerint dolgozóik szakmai illetve kézműves tudása és kreativitása nyugaton már hiány, míg a hazánktól keletre fekvő országokban a kellő precizitás nincs meg, ezért is vannak külföldi megrendeléseik és sikereik. Az 1992-ben alapított szeged-tápéi Scabello Bt. 27 millió forintos beruházással a jelenleg 27 fős foglalkoztatotti létszámát tízzel tudja növelni. A beruházásból 14,5 millió forint a pályázati támogatás. „A vállalkozást befogadó városrész, Tápé jó hírét is viszi a világban a Scabello Bt., akiknek sikereire mi is büszkék lehetünk” – fogalmazott a térség önkormányzati képviselője. Juhász Gyula hangsúlyozta, hogy a 10 fős létszámbővítés országos szinten nem sok, ám a városrész jövőjét szempontjából fontos lépés. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évtizedben a városrész életét meghatározó vállalkozások tönkrementek vagy elköltöztek.

Közel negyven megyei vállalkozás kap támogatást

A támogatási program iránt igen élénk érdeklődés volt tapasztalható a Dél-Alföldön is, a régióból több mint 200 pályázatot nyújtottak be. Csongrád megyéből 86-ot fogadtak be a határidőig, amelyből végül 65-öt terjesztett fel támogatásra a munkaügyi központ a döntéshozóhoz. Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója sikerként értékelte, hogy Csongrád megyében az országos átlagot meghaladóan nyújtottak be mikro-, kis- és középvállalkozások igényt munkahelyteremtésre. „Csongrád megyében 321 millió forintot osztanak szét 37 vállalkozás között. A 16 szakigazgatási szervünk közül a munkaügyi központ kollégái erejüket meghaladva vettek részt ebben a munkában, s nagyon sokat segítettek a vállalkozóknak” – fogalmazott Polner. Kiemelte továbbá, hogy 192 új munkahely létesül a forrásokból, s mivel a pályázati kiírás feltétele a korábbi munkahelyek megőrzése, így lényegesen több ember kenyérkeresete biztosított minimum két évre. „Látjuk, hogy itt a kitörési pont, s ehhez a kormányhivatal a továbbiakban is minden segítséget meg fog adni” – tette hozzá a főigazgató. A munkaerő-piaci tendenciákkal kapcsolatban Juhász Károly pozitív tendenciákról számolt be. Az előző év azonos időszakához képest országos szinten több mint 6%-kal kevesebb a regisztrált álláskereső, míg megyénkben ez az adat 6,3%. „Az üres állások tekintetében is történt elmozdulás, országos szinten 37%-kal több üres állás van mint egy évvel korábban. Csongrád megyében pedig több mint 1,6-szor annyi az adott hónapban bejelentett állások száma mint 2010-ben. Ezek óvatos optimizmusra okot adó körülmények, de természetesen sokkal több munkahelyre lenne szükség” – jelentette ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi központjának igazgatója. Örömtelinek nevezte, hogy az összes pályázó közel 80%-a regisztrált álláskeresővel kívánja feltölteni az elnyert létszámot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.