Írjon nekünk

Közélet

„Szoborcsata” is várható a csütörtöki közgyűlésen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kifogásolja Tóth Károly (MSZP) és Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület), hogy a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozásáról szóló sürgősségi indítványában Gyimesi László (Fidesz) tanácsnok Kligl Sándornak adná a megbízást pályázat nélkül. Gyimesi szerint azonban az a felháborító, hogy az elismert szobrászművészt MSZP-s politikusok politikai céljaik elérésére kívánják felhasználni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az emlékpark ötletgazdája maga Kligl Sándor.

A szegedi közgyűlés még 2009-ben tárgyalta és támogatta Péter Szilveszter (Fidesz) indítványát a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának létrehozásáról. Az elvi döntés után a város idei költségvetésében 15 millió forintot el is különített a megvalósításra első ütemben. E témával foglalkozik a fideszes Gyimesi László sürgősségi indítványa, melyet a csütörtöki közgyűlésen tárgyalnak a képviselők. A városfejlesztési és külügyi tanácsnok indítványát több ponton is támadta Tóth Károly (MSZP) és Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület), akik a tervezett helyszínen, a Fekete ház melletti téren tartottak sajtótájékoztatót szerda délután.
Tóth szerint példátlan, hogy pályázat nélkül kapjon művész egy bruttó 60 millió forintra kalkulált megbízást. Az MSZP-s önkormányzati képviselő szerint a helyszín sem méltó, hiszen egy tízemeletes illetve egy óvoda kerítése elé kerülne a tervek szerint a kompozíció. Tóth Károly azt fogja javasolni a csütörtöki közgyűlési ülésen, hogy ne támogassák Gyimesi indítványát, s írjanak ki pályázatot. A szocialista politikus hozzátette, számos művész megélhetési gondokkal küzd, míg mások megbízatásokhoz jutnak pályázatok nélkül. Szerinte Kligl Sándornak sem kellene ilyen módon elfogadnia ezt a megbízást, még ha csábító is.
Kormos Tibor azt a kérdést vetette fel, hogy 13 alak szerepel a terven, míg másutt 14 magyar származású Nobel-díjast említenek. Négy élő személy is van a köztük, így az ő hozzájárulásuk is szükséges az alkotás elkészítéséhez.

Gyimesi: az MSZP az ötletgazdát hagyná ki

„Felháborító és gyalázatos, hogy Szeged elismert és megbecsült szobrászművészét MSZP-s politikusok, alantas politikai céljaik elérésére kívánják felhasználni.
Kligl Sándort, városunk közkedvelt művészét Szalay István – Szeged MSZP-s polgármestere – által vezetett közgyűlés Szegedért emlékéremmel tüntette ki 1996-ban. Kligl Sándor szobrai a világ számos városában megtalálhatóak. Legutóbb a japán főváros vezetői kérték fel, hogy alkosson szobrot Tokió egyik közterére.
Sajnálatos, hogy az MSZP jelenlegi képviselői méltatlannak tartják Kligl Sándort arra, hogy az általa oly szeretett Szegeden, otthonában alkothasson.
Sajnálatos, egyben tréfás, hogy az MSZP által végig támogatott, immár a megvalósulás útjára lépő szoborparkból éppen annak ötletgazdáját és megálmodóját, Kligl Sándort kívánják kihagyni” – olvasható Gyimesi László szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Kommentek

Közélet

Csapdát állítottak a teknősöknek a Holt-Maroson, de nem bántják őket

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A holtágban honos mocsári teknősök védelmében állítottak csapdát a Holt-Maroson.

Tovább olvasom

Közélet

Epekedve várják a szegediek a Szentháromság utca felújítását

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor látnak hozzá a munkálatokhoz.

Tovább olvasom

Hírzóna

Több ezer virágot osztanak szét Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tizenhárom helyszínen, Béketeleptől Makkosházon át Újszegedig.

Tovább olvasom

Aktuál