Sport

Vízilabda: országos bajnokok a szegedi gyermekpólósok + FOTÓK

Vízilabda: országos bajnokok a szegedi gyermekpólósok + FOTÓK

2011. május 9., hétfő
Vízilabda: országos bajnokok a szegedi gyermekpólósok + FOTÓK

Sporttörténelmi tettet hajtottak végre vasárnap a Taylor&Nash Universitas Szeged gyermekvízilabdásai. A legfiatalabb korosztály az országos bajnokság rájátszásának harmadik, dunaújvárosi fordulójában kivívott két győzelemmel megnyerte a kiírást. Korábban soha, semmilyen vízilabda-korosztályban nem ünnepelhettünk még szegedi országos bajnoki címet.

Május 8-át a második világháborúnak véget vető győzelem napjaként ünnepli (Nyugat-)Európa. 2011. május 8-a szegedi vízilabdasport történetének válik jeles napjává, hiszen vasárnap a legfiatalabb utánpótlás-korosztály, a gyermekpólósok, az országos bajnokság felsőházi, 1-4. helyért zajló rájátszásának harmadik fordulójában, Dunaújvárosban két utolsó mérkőzésükön is győzelmet aratva a tabella élén végeztek, s ezzel bajnoki címet nyertek.

Pedig milyen nehezen indult! "A bajnokság elején az összeszokás fázisában volt a csapat, majd meccsről meccsre álltak egyre jobban össze. Mivel nem tudtunk együtt edzeni, így csak a mérkőzéseken találkoztak a lányok, ott kellett összeszokniuk, élesben" - mondja az Universitas Szeged felnőtt női vízilabdacsapatát két éve az élvonalba juttató Lakó Gábor vezetőedző, aki 2010 nyara óta az utánpótlás-nevelés felelőse és a korosztályos együtteseket irányítja. A nehéz kezdetet jól szemlélteti az alapszakasz B csoportja első, egri fordulójának két eredménye, 27-8-as vereség a Szentestől és 11-5-ös az UVSE-től. Aztán a folytatás már jobb, a második fordulóban a szegedi lányok 19-7-tel söprik le az Egert és 11-6-tal vágnak vissza a Szentesnek - Szentesen. Az utolsó alapszakasz fordulót november végén rendezték az újszegedi SZUE-ban, 11-5-ös visszavágás az UVSE-nek, majd az Egernek ismét csak sansza sincs (22-6). Mindezek után a csapat a B csoport második helyén végez, így várja a felsőházi (1-4. helyért zajló) rájátszást. Az alapszakasz-mérkőzéseken már látszik, kik azok a tehetségek, akik a hátukon viszik a csapatot a bajnokság folyamán: Ritz Anna, Szmodics Viktória, Mucsy Anna Mandula és a hálóőr Gábor Kincső.

Aztán jön a rájátszás, Szentesen vereség az alapszakasz A csoportot toronymagasan nyerő Dunaújvárostól (18-13), iksz a hazaiakkal (8-8). Folytatás a SZUE-ban, 11-8 a Honvéd ellen, méltó visszavágás a Duna-mentieknek (20-8). És végül május 8-a, vasárnap, Dunaújváros. "Végig szoros meccset játszottunk a szentesiekkel, csak az utolsó negyedben tudtunk fordítani ellenük. A Honvéd ellen is hasonlóképp szerepeltünk, volt hogy öt góllal is vezettünk, de feljöttek kettőre. Végül győzni tudtunk és ezzel a két győzelemmel megnyertük az OB-t" - foglalja össze röviden a történéseket Lakó Gábor. Mindkét együttest három góllal verték az Universitas legfiatalabbjai, az örök rivális, ekkor még éllovas, a találkozón többször is vezető Szentes elleni volt a kulcsmérkőzés. Itt az utolsó negyedben, káprázatos 5-1-gyel fordítottak, s nyertek 12-9-re Ritz Annáék - ő mint a csapat legjobbja dobta a szegedi gólok felét. "A negyedik negyedben Panka és (Szmodics) Viki egy fokozattal magasabb tempóba kapcsolt, és állva hagyták Szentest. Ekkor kezdett el működni végre a zónánk is" - sommázza a látottakat Ritz Gyula, a házi gólkirálynő édesapja.

A Honvéd elleni 14-11-re végződő mérkőzésen a kiváló Vasas-nevelés ismét hatszor zörgette meg az ellenfél hálóját, ám a győzelem nem volt olyan sima amilyennek látszik. "Maga volt a rémálom. Mindenki tudta, hogy papírforma szerint sima győzelem, ám a Honvéd - érthető módon - nem akart ehhez asszisztálni. A mieink meg 'csak legyünk már túl ezen a meccsen' stílusban próbáltak nyerni" - közli kissé bosszankodva Ritz Gyula. Így persze eléggé döcögős lett a meccs, ráadásul a csapat gólzsákját is keményen fogták. "Pankára általában ketten-hárman ragadtak a védők, akár a mágnesre, miközben az így lövési helyzetbe kerülő játékosaink sorra hibáztak. Aztán Szmodics Viki - aki a szezonban talán vasárnap játszott a legjobban - ráérzett a lövésre, és elléptünk 4-5 góllal. No, ekkor megint azt hitték a lányok, hogy zsebben az arany, mire a Honvéd azonnal lőtt négy távoli bombát két perc alatt! Nem akartunk hinni a szemünknek, hogy itt buknánk el a küszöbön, de aztán lőttünk két gólt bebiztosítva a győzelmet" - zárja beszámolóját a büszke édesapa.

E két diadal a végelszámolásban pedig azt jelentette, hogy az Universitas 1996 után született leánypólósai 13 ponttal és a dunaújvárosiakénál jobb gólkülönbségükkel és egymás elleni jobb eredményükkel is a felsőház legtetején végeztek, ezzel megszerezve a szegedi vízilabdasport történetének első országos bajnoki címét.

"Azért is nagy dolog ez, saját jelentősége mellett, mert a csapat egyszer sem tudott együtt edzeni, hiszen nagyon sok nem szegedi játszik nálunk, akik viszont a legnagyobb örömmel jöttek hozzánk és remekül kiegészítették a helyi tehetségeinket. Hogy mennyire csak a meccseken állt össze a csapat, jól jellemzi, hogy - ha a statisztikákat megnézzük - az emberelőnyös helyzetekkel nem is tudtunk mit kezdeni, azokat csak amolyan adhoc módon kezeltük - kevés eredménnyel. De még így is felül tudtunk kerekedni az ellenfeleken, meccsről meccsre egyre jobb játékot nyújtva. Nagyon büszke vagyok a lányokra!" - értékeli a diadalt a csapat mestere.

A diadaltól persze az élet nem áll meg, menni kell tovább. Némi levezetést és pihenőt követően a nyár közepétől már indul a felkészülés a következő szezonra, az újabb sikerek kivívásáért.

A Taylor&Nash Universitas Szeged országos leány gyermekbajnokságot nyert csapata:
Balogh Emília, Czégény Anna, Czindrich Vivien, Farkas Petra, Gábor Kincső, Havlik Eszter, Izsó Dorka, Klement Kata, Lázár Fanni, Lukács Luca, Mchunu Hlengiwe, Mucsy Anna Mandula, Ritz Anna, Scherer Vanda, Szmodics Viktória, Ványi Fanni, Veres Zsófia, Vidovics Kata. Vezetőedző: Lakó Gábor.

Az országos leány gyermekbajnokság végeredménye:

H.CsapatJGyDVLőtt g.KapottGólkül.Pont
1Szeged641178621613
2DVSI64118885313
3Szentes6222777438
4Honvéd POLO60065981-220

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.