Gazdaság

Üvegipari központot építenek 2,4 milliárdért Szatymazon

Üvegipari központot építenek 2,4 milliárdért Szatymazon

2011. május 26., csütörtök
Üvegipari központot építenek 2,4 milliárdért Szatymazon

Uniós támogatással, mintegy 2,4 milliárd forintos beruházással új, közel 25 ezer négyzetméteres termelő és logisztikai központot épít Szeged közelében Közép-Európa meghatározó üvegkereskedelmi és -feldolgozó vállalkozása, a Szilánk-csoport.

Varga Gusztáv

, a csoport tulajdonosa a beruházás ünnepélyes alapkőletételekor csütörtökön elmondta, a zöldmezős beruházás Szeged határban valósul meg. A Szilánk Zrt. 13 ezer négyzetméteres új termelőcsarnokában egy helyre kerülnek a társaság jelenleg egymástól elkülönült üzemrészekben folyó gyártási tevékenységei. A 1,5 milliárdos beruházás – melyből 683 millió forintot pályázati támogatás fedez – a hatékonyság növekedését, a fajlagos költségek csökkentését eredményezi. A Szilánk 2007 Zrt. 8 ezer négyzetméteres új logisztikai központja 900 millió forintból, 250 millió forintos uniós támogatással épül föl, a fejlesztés magas színvonalú kiszolgálást tesz majd lehetővé a gyártó és forgalmazó cégek számára – közölte a szakember. Az építési munkák az Arcadom Zrt. kivitelezésében a tervek szerint szeptember végére fejeződnek be.

Bencsik János

klíma- és energiaügyi államtitkár a magyar vállalkozások innovációs képessége egyik jó példájának tartja a Szilánk-csoport fejlődését. A politikus az eseményen elmondta, az új beruházás megfelel a legszigorúbb energetikai igényeknek. A korszerű megoldások minimálisra csökkentik az üzemeltetéshez szükséges energiaigényt, s a termelés során keletkező „hulladék hőt” is felhasználják. Zárt rendszerű cirkulációs megoldással újrahasznosítják a gyártás során felhasznált vizet, az épületekre hulló csapadékkal pedig a zöldterületek öntözését oldják meg. Varga Gusztáv közel százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg Szilánk néven képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden. 1997-ben, amikor a vállalkozás tevékenységi köre nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg-előállítással és üvegipari gépek gyártásával bővült, a cég nagyobb, kéthektáros telephelyre költözött. Az egykori Szegedi Konzervgyár területén a cégcsoport 2003-ban alakította ki 12 hektáros központját. A cégcsoport forgalma 2010-ben 22 millió euró volt, s mintegy 300 embernek adott munkát, termékeit öt kontinens harminc országában forgalmazzák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.