Egyetem

Újra Janus Pannonius lehet a pécsi egyetem névadója

Újra Janus Pannonius lehet a pécsi egyetem névadója

2011. május 18., szerda
Újra Janus Pannonius lehet a pécsi egyetem névadója

"Egyetemi körökben valóban komolyan felmerült a pécsi felsőoktatási intézmény névváltoztatásának gondolata" - erősítette meg a Pécsi Újság információit Komlósi László Imre általános rektorhelyettes.

A jelenleg Pécsi Tudományegyetem (PTE) elnevezéssel működő universitasnak nem ez lenne az első ilyen jellegű névmódosítása, mostani hivatalos elnevezése 2000-től datálódik.

Komlósi László Imre

szerint a városhoz köthető, neves személyiségek nevét viselő egyetemek főleg Ausztriában és Németországban népszerűek. Bár a pécsi egyetem az első magyar universitas (1367-ben alapították), a jelenlegi intézmény hivatalosan a Pozsonyban 1912-ben alapított Magyar Királyi Erzsébet Egyetem jogutóda. A trianoni terület-elcsatolások után, 1921-ben döntött az akkori magyar vezetés arról, hogy "átmenetileg" a baranyai megyeszékhelyre költözteti az intézményt, ám az csak két évre rá kezdhette meg működését. Az universitas később felvette Janus Pannonius nevét, s egészen az ezredfordulóig viselte azt.

Visszatérhet Debrecenbe Kossuth

Nem csak Pécsen került szóba az intézmény újbóli átnevezése, Debrecenben is van olyan egyetemi szándék, amely Kossuth Lajos nevének újbóli felvételét szorgalmazza. A névváltoztatás egyébként több tízmillió forintba is belekerülhet.

Komlósi László Imre rektor-helyettes szerint most, amikor a kormány elképzelései szerint bizonyos egyetemeket szétválasztanának, egy híres személyiség nevét viselő intézmény talán jobban felhívhatja magára a jelentkezők figyelmét. "Az elnevezés kérdése hamarosan nyílt téma lesz az egyetem vezetésében" - közölte a Pécsi Újsággal a professzor, aki hozzátette, hogy már szóba került a korábban viselt Janus Pannonius elnevezés is, de felvetődött az Erzsébet Egyetem titulus is, hiszen jövőre lesz száz éve annak, hogy megalapították a PTE jogelődjének számító universitast. Komlósi szerint a Pécshez kötődő neves személyiségekből, tudósokból nincs hiány, így biztosan lesz majd egy olyan megoldás, amely mindenkinek megfelel. Ráadásul a - még egyelőre csak a tervezőasztalon lévő - Science Buildingnek is is érdemes lesz igazi nevet adni - olvasható

a Pécsi Újság cikkében

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.